El pol comercial i d'oci que els propietaris del Carrefour de la Guingueta d'Ix han començat a construir en uns terrenys d'Ur entre Puigcerdà i Llívia buscarà la màxima identificació amb el territori. Així, no tan sols es farà amb un disseny arquitectònic que propiciarà un edifici integrat a l'entorn del Pirineu, segons han remarcat els seus responsables, sinó que entre la seva oferta comercial es destacarà una àrea reservada als productes agroalimentaris de la Cerdanya.

El futur complex comercial i d'oci, les obres del qual ja s'han iniciat amb els moviments de ter-res, vol oferir als visitants els productes que elaboren els ramaders i productors de la Cerdanya i el seu entorn geogràfic. La intenció dels gestors del projecte és crear una zona comercial de referència també per als turistes que busquen el producte local de qualitat com ara formatges, embotits, productes lactis o càrnics de la vall. Aquesta és una fórmula d'èxit que ja funciona a l'Alta Cerdanya en un establiment específic que aglutina la producció local. Aquesta zona se situarà a l'interior del Carrefour de 3.000 metres quadrats, mil més que l'actual edifici de la Guingueta d'Ix, i formarà part, doncs, de l'edifici central de la superfície comercial i d'oci.

Tot el complex farà 6,5 hectàrees i es completarà amb edificis per a altres ofertes de compres i serveis. La singularitat del projecte, que s'emmiralla en els grans centres comercials que atrauen milers de visitants cada dia a les ciutats, fa que els seus màxims responsables, el propietari del Carrefour de la Guingueta d'Ix, Bernard Juan, i el seu director general, Marc Riu, estudiïn posar-li un nom. De moment no han abordat a fons aquesta qüestió, però ho faran a fi i efecte que sigui més identificable per als veïns i visitants de la Cerdanya.

Anys d'expectació

La construcció del complex ha confirmat una expectativa que feia molts anys que s'havia generat a la Cerdanya. Algun comerciant de Puigcerdà ha assegurat que feia molts anys que se sentia a parlar d'aquesta possibilitat, que ara, finalment, s'ha començat a materialitzar. De fet, quan l'any 2013 l'Estat francès va fer la rotonda a la carretera internacional de Llívia, la N-154, els comerciants de l'enclavament ja van avisar que era per fer-hi el centre comercial.