El nou projecte olímpic per als Jocs d'Hivern Pirineus Barcelona -nom que substitueix l'anterior de Barcelona-Pirineus- descarta el model defensat fins al 2015 en què la cita olímpica fixava a l'entorn de la Molina i Masella el gran centre de gravetat, conjuntament amb Barcelona. El nou plantejament, que ara lidera la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat, agafant el relleu de la ciutat de Barcelona, treu aquest protagonisme principal a la Cerdanya i el reparteix a d'altres zones del Pirineu català, com ara l'Alt Urgell i la Val d'Aran.

El projecte que ha avalat aquesta setmana el Comitè Olímpic Internacional reformula tot el plantejament anterior per adequar-se a les noves premisses del mateix COI, les quals passen per una major sostenibiliat, és a dir evitar la construcció d'equipaments que després no s'utilitzaran, i per afavorir la participació de més agents d'un mateix territori. A partir d'aquesta base, el dossier presentat als dirigents del COI a Buenos Aires de cara a l'any 2030 renuncia a crear a la Cerdanya el gran centre neuràlgic de muntanya dels Jocs per repartir les subseus. El projecte anterior preveia la celebració entre la Molina i Masella de les proves de descens amb la supercombinada, la supergegant i l'eslàlom gegant, els salts, la combinada nòrdica, les proves de snowboard i freestyle amb l'snowboard cross, el migtub ( halfpipe), el paral·lel i l'ski cross, les proves de lliscament com el bobsleigh, l'skeleton i el luge. Igualment, el projecte preveia la construcció d'un estadi d'esquí de fons al Pla de les Forques de Fontanals per fer-hi les proves de biatgló, esquí de fons i combinada nòrdica i, a l'entorn de la Molina també una Vila Olímpica amb capacitat per a 3.575 persones. Els nous criteris del COI han aturat aquests previsions perquè s'incloguin com a possibles seus les de l'Alt Urgell, amb les pistes d'esquí nòrdic de Tuixent i Sant Joan de l'Erm així com espais indors per esports de pavelló, i la Val d'Aran, que també compta amb pistes d'esquí alpí i nòrdic. Igualment, el COI acceptaria ara que algunes proves de les quals Catalunya no en té equipaments, se celebressin en altres estats com ara a Andorra o França.

Batalla, satisfet amb el canvi

A partir de l'aval del COI, ara el Govern iniciarà el debat per concretar les futures seus esportives. Un dels grans beneficiats de la nova política del COI és l'Alt Urgell i la Seu, que si bé han participat des d'un inici en la gestació del projecte per mitjà de Barcelona, havien vist com la concreció de les seus esportives els deixava de banda. En aquest sentit, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha argumentat que els canvis de criteri permeten que sigui la Generalitat qui presenti el projecte, i d'aquesta manera la cita olímpica es pugui vincular més al territori. Davant d'això, Batalla s'ha mostrat satisfet i ha evidenciat el seu optimisme que l'Alt Urgell i la Seu participaran més activament en la distribució de les seus: «El fet que les proves de neu no hagin d'estar concentrades totes en un mateix espai ens permet repartir millor la pressió de gent i la família olímpica durant els dies de les proves... amb el nou criteri es permet que les proves es reparteixin d'una manera més àmplia pel Pirineu, i no tot a la Molina i Masella». Batalla ha remarcat que, però, «ara és massa aviat per parlar de qui acollirà què». Després de l'aval del Comitè Olímpic Internacional, la Secretaria General de l'Esport crearà una oficina amb tots els agents implicats tant de Barcelona com del Pirineu per tirar endavant la futura candidatura, ja sota el nom de Pirineus Barcelona.