La Cerdanya s'ha proposat fer de l'entorn natural de què gaudeix un sector econòmic puntal per a l'economia local amb una oferta més gran en guiatge especialitzat i alhora inclusiu, per acostar a la muntanya les persones que ara tenen més complicat accedir-hi. Aquest és el principal objectiu que ha presentat l'empresa Raiels sobre el nou Pla Sectorial de Medi Ambient, que s'ha de traduir abans d'acabar l'any en propostes concretes en l'àmbit polític.

El Pla Sectorial de Medi Ambient proposa que la comarca fomenti la creació d'ocupació a partir del seu patrimoni natural amb guies especialitzats, per exemple, en l'ornitologia, la geologia o la fotografia. Igualment, la Cerdanya té un gran potencial de creixement econòmic com a destí específic per a col·lectius com els de la tercera edat, i el de persones amb discapacitat visual o amb mobilitat reduïda, segons apunta el pla. Pel que fa a la forma de treballar tots aquests projectes, el pla apunta la necessitat i conveniència que els disset municipis de la comarca superin l'àmbit estrictament municipal i plantegin projectes d'òptica comarcal que treguin més rendiment, per exemple, de l'inventari de camins ja existent o de l'explotació de la biomassa que fan alguns ajuntaments. En aquesta línia, l'eficiència energètica pot arribar a ser també un nou àmbit de generació de llocs de treball a la comarca, de la mateixa manera que el de les energies renovables com ara la solar, segons han apuntat els tècnics que han elaborat l'estudi.

Sobre el pla, en el qual han pres part tots els ajuntaments així com veïns a través de reunions obertes, el president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, ha apuntat que serveix per fer un procés de «reflexió» per, a través del debat, poder detectar aspectes que de vegades no es tenen en compte. En aquest sentit, Ramon Moliner ha argumentat que està previst impulsar-ne un de turístic en el futur, seguint la línia de treball que es va iniciar ara fa dos anys en l'àmbit agroalimentari i que ja ha començat a donar fruits.