L'any 1985, una coneguda marca d'electrodomèstics, Zanussi, va escollir un paratge de Peramola, a l'Alt Urgell, per rodar-hi un espot de rentadores. El fet que la zona fos de difícil accés -a la cara nord de les Roquetes de Sant Honorat-, va fer que la multinacional, enlloc d'endur-se les sis màquines un cop acabat el rodatge, les abandonés allà. Ara, 33 anys després, per fi, s'han retirat. Ha estat l'empresa especialitzada en la recuperació de materials fèrrics i no fèrrics Descat, que ha hagut d'utilitzar un helicòpter per fer-ho possible.

L'anunci del 1985 mostrava unes rentadores a tocar d'un precipici que, vibrant vibrant, acabaven caient muntanya avall. I allà, van quedar. Segons expliquen des de Descat, que pertany al grup Vilà Vila i té plantes de reciclatge al Bages, Osona i el Vallès, l'encàrrec de recollir les sis rentadores els va arribar del grup empresarial que va absorbir la marca d'electrodomèstics de l'espot, la qual desconeixia que hi haguessin els aparells abandonats en plena natura fins fa poc. Es va escollir l'empresa, afirmen, per la seva especialització en treballs en alçada i la seva experiència en recollides de residus en espais poc accessibles.

Així va ser l'operació de recollida

Després de l´estudi i planificació de la recollida de les rentadores en coordinació amb una empresa d´helicòpters, l´equip de professionals de DesCat va dur a terme els treballs satisfactòriament, tot i que no va ser fàcil. Els tècnics es van desplaçar a peu durant unes 2 hores per arribar a les primeres tres rentadores. Un cop allà van transportar manualment els aparells fins a un punt considerat òptim per a la seva retirada per via aèria, i es van situar dins d'una xarxa que pesa uns cinc quilos i que és capaç de transportar-ne fins a 900. A una hora més de distància per camí de bosc, hi havien les tres rentadores restants, les quals també es van preparar en una xarxa per la seva recollida amb helicòpter.

El pilot de l'aparell va fer dos viatges per traslladar les rentadores fins un contenidor de 15m3 apta pel transport de les màquines cap a la planta que Descat té a Artés. Un cop allà i després del pesatge, les rentadores es van etiquetar per iniciar el procediment de recuperació habitual, juntament amb la resta de rentadores que hi ha a planta. Més de tres dècades després, les rentadores han estat traslladades a un destí autoritzat per al tractament d´aquest tipus de residus.

L'anunci de l'any 1985