L'Ajuntament de Guils doblarà les reserves d'aigua de consum amb un nou dipòsit que construirà al costat de l'actual de Saneja amb la finalitat de poder abastir els xalets de segons residents, els quals cada vegada més demanen incorporar-se a la xarxa municipal.

L'obligació de l'ACA de pagar també el consum d'aigua dels pous particulars i el fet que en molts casos l'aigua d'aquests pous no compleix els estàndards de qualitat exigits per al consum, ha empès molts segons residents del municipi a demanar a l'Ajuntament de sumar-se a la xarxa pública. Per fer front a aquest augment de la demanda, el consistori ha iniciat els tràmits administratius per allargar les canonades fins al veïnat de Sant Martí de Cerdanya travessant la carretera N-260. Aquesta actuació té un pressupost de 63.000 euros i completa la feta ja l'any passat per portar l'aigua municipal fins al carrer Pedreguers. El veïnat de Sant Martí es va iniciar els anys setanta amb moltes cases que no es van connectar a les canonades d'abastament d'aigua. L'Ajuntament calcula que amb la nova fase d'extensió de la xarxa municipal es podrà portar l'aigua potable tractada a un centenar més de famílies amb casa al municipi.

L'alcalde de Guils, Valentí Tusset, ha argumentat que «hi ha una demanda creixent per entrar a la xarxa municipal, de manera que estem fent un estudi que dictamini quin és el nostre potencial... hem de saber fins on arribem i quina és la demanda». L'alcalde ha argumentat que «des del moment que l'ACA ha establert que els pous s'han de declarar i pagar-ne el consum, la gent diu que tant per tant és millor connectar-se a l'aigua municipal, que està tractada i és bona».