Els botiguers de la Seu s'estan preparant per a un escenari nou, ara favorable, en el balanç comercial amb Andorra. L'històric atractiu del comerç del Principat amb preus més barats serà ara també a la inversa, de manera que per als 80.000 veïns d'Andorra serà més barat i fàcil comprar a la Seu perquè tenen més i millor accés al retorn de l'IVA.

Les raons d'aquesta situació és el nou sistema de Tax Free sense límit aplicat des de l'estiu -fins llavors per accedir al retorn de l'IVA la compra havia de ser de com a mínim 90 euros- i l'obligació a partir del pròxim mes de gener que la gestió es faci de manera digital. Aquest sistema fa interactuar d'una manera àgil les botigues de la Seu, els clients andor-rans i les dependències duaneres de la Farga de Moles, que ja han instal·lat autoritzadors automàtics de les factures. D'aquesta manera, els clients andorrans que baixen a la Seu a comprar, principalment producte fresc que és més car a Andorra, podran gestionar des de la botiga l'autorització del retorn de l'IVA. Posteriorment una operació senzilla amb una màquina a la duana li servirà per recuperar els diners. D'aquesta manera, els productes de primera necessitat com ara el pa, la llet, la fruita, els cereals o els formatges a la Seu els resulten el 4% més barats als andorrans; la resta dels aliments, el 10% i la resta de productes i serveis, fins al 21% més barats. Aquests percentatges fan que a la pràctica molts productes resultin més barats a la Seu que a Andorra per als andorrans.

El president de la Unió de Botiguers de la Seu (UBSU), Juan Carlos Salsas, ha explicat que els comerciants ja s'estan interessant en la nova situació i apunta que en les pròximes setmanes i mesos molts es dotaran del sistema informàtic que permetrà gestionar el Tax Free digital. Salsas ha argumentat que ara on es detecta més aquest augment és en els grans supermercats, on «es veu molt que la gent carrega de productes per poder fer el Tax Free... i a les botigues petites quan el client veu el que s'estalvia també aprofita per comprar més, la gent que ho fa està molt contenta.

120 milions més des de l'estiu

L'eliminació del límit mínim de compra per poder recuperar l'IVA ja està comportant un augment de les compres de clients transfronterers. Tant és així que la Confederació Espanyola de Comerç ha calculat que aquesta eliminació suposarà cada any un benefici d'uns 120 milions d'euros per als supermercats. A Andorra han situat l'increment de les operacions de devolució de l'IVA en el 40% després de l'estiu.