L'Audiència de Lleida ha condemnat a penes de cinc i de tres anys i mig de presó, respectivament, Fernando Blanco i Margarita Garau per estafar més de 400.000 euros en donatius que van recaptar en campanyes solidàries, sobretot a l'Alt Urgell, simulant que eren per tractar la seva filla Nadia d'una malaltia.

En la seva sentència, la secció primera de l'Audiència condemna els pares de Nadia a multes que sumen 5.000 euros, així com a tornar els donatius a les persones estafades, després de concloure que van aprofitar la malaltia de la menor per «maquinar un pla» amb el qual enriquir-se mitjançant campanyes solidàries.

Segons la sentència, l'Audiència de Lleida no es creu la versió exculpatòria dels fets que els acusats van explicar durant el judici, que «no ha aconseguit convèncer la sala». El tribunal s'ha centrat en diverses actuacions de Blanco i Garau per justificar les penes.

En primer lloc, la sentència al·ludeix a les aparicions dels pares de Nadia en diversos programes de televisió entre els anys 2010 i 2016.

En aquest sentit, explica que els acusats manifestaven que necessitaven diners per a la investigació de la malaltia que té la seva filla i, fins i tot, «van arribar a afirmar falsament que això calia per superar el risc imminent de mort en què es trobava la menor, i facilitaven a través dels mitjans el número de compte corrent en el qual fer donacions».

De la mateixa manera, el tribunal ha considerat que els pares van seguir tenint la mateixa dinàmica «comissiva amb aprofitament de la malaltia de la seva filla» quan van arribar a la localitat lleidatana de Fígols i Alinyà el 2013.

A més, en aquest punt, la sentència destaca que Fernando Blanco va arribar a afirmar «falsament» que tenia un càncer de pàncrees i que la menor corria un «risc imminent de morir», motiu pel qual necessitava una operació urgent als Estats Units, la qual cosa, segons la sentència, «tampoc era certa». El tribunal afirma que aquest tipus són «maniobres que van aconseguir sensibilitzar els veïns de la comarca», que van organitzar campanyes de recaptació.

El tribunal ha considerat provat que Nadia té tricotiodistròfia, una malaltia catalogada com a rara que provoca alteracions cutànies, oftalmològiques i trastorn del desenvolupament i del llenguatge en un context d'intel·ligència límit, encara que «sense risc vital imminent».