Entre 120 i 130 èquids van participar ahir en el tradicional Concurs de Cavalls de Puigcerdà, en el marc de la fira de novembre. La bona participació de què gaudeix s'ha mantingut tot i el canvi de dates que ha endarrerit el certamen una setmana, i ha servit per estirar l'activitat a la comarca, separant el concurs del pont de Tots Sants. L'alcalde de la vila, Albert Piñeira, assegura que el canvi «ha funcionat», ja que hi ha hagut gent tots els caps de setmana -amb l'ajuda de l'obertura de la Masella, i que «la idea és mantenir el canvi, ja que també permet una millor gestió logística i de mobilitat». El temps, que preocupava alguns dels organitzadors, no va perjudicar l'esdeveniment.

En la que va ser la 38a edició van participar sobranyes i sobranys (nascuts el 2017), una categoria introduïda l'any passat, terçones i terçons (de fins a 2 anys i mig), eugues amb pollí, quartons (de menys de 4 anys) i sementals. En el concurs de ramaderia de la Cerdanya, on es valora el conjunt, hi van participar més de 100 animals i prop d'unes 30 famílies.

A banda del concurs, que és l'acte més vistós del cap de setmana, l'activitat segueix avui amb la fira multisectorial, que, des d'ahir, es fa al recinte firal, al centre de la vila i l'entorn de l'Estany, i -especialment- amb la fira de bestiar. Segons el president de ''Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya, Pere Tor, les vendes estan sent bones i els preus es mantenen similars als de l'any passat, enguany amb xifres a partir d'entre 600 i 750 euros per poltre. La majoria de compradors són catalans, però també n'hi ha de la zona de València i del nord d'Espanya i, des de les darreres edicions, de França. «En els darrers anys hi ha més demanda», assegura Tor, qui ho atribueix al fet que ha baixat la producció i que a França també «està tirant molt», sigui pel consum, per vendre'ls o quedar-se'ls.

La fira i, sobretot, el concurs converteixen el cap de setmana en un dels que més visitants atrauen la capital. «L'Ajuntament posa l'organització, la logística i bona part del pressupost, però el mèrit principal és dels ramaders i ramaderes», destaca el batlle.

L'activitat de bestiar continua dissabte vinent amb l'11a edició del Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català que acull la vila, on participen els guanyadors de les set comarques incloses.