La Fira Ramadera de Puigcerdà ha consolidat aquest any la recuperació del seu rol comercial amb una xifra de negoci que ha superat les expectatives de la mateixa Associació de Criadors de la Cerda-nya. En aquesta edició, el departament d'Agricultura ha tramitat 174 permisos de transport per als animals venuts a compradors de fora de Catalunya, quan l'any passat en van ser 150. A aquestes vendes cal sumar el bestiar venut a propietaris catalans, que no han de passar per la tramitació del departament, i que el veterinari especialitzat en el sector i principal encarregat de xipar els animals, Pere Cases, ha situat al voltant dels 310. Aquests 484 animals venuts a una mitjana de 700 euros ha situat la xifra de negoci al voltant dels dos dies de la fira -perquè les vendes s'activen uns dies abans i es tanquen també uns dies després- en uns 338.000 euros.

Els 174 animals venuts a compradors de fora suposen un increment del 16% respecte dels 150 que es van vendre al certamen de l'any passat i la pràctica repetició de la xifra del 2016, quan van ser 173 animals venuts a compradors de fora. D'aquests 174 animals venuts enguany, un centenar han anat a València. Es tracta d'animals grans que no s'utilitzaran per a la cria sinó per a l'exhibició. Són cavalls o eugues molt valorades per la tradició valenciana que s'han pagat a un preu d'entre 1.200 i 3.000 euros. La resta d'animals han estat pollins per a l'engreix, que s'han venut a un preu mitjà de 600 euros.

Un altre cas són els sementals, que si bé n'hi ha menys, es paguen més i poden superar els 2.000 euros. En nom de l'associació de ramaders, Pere Tor ha remarcat que estan «molt contents perquè ara si més no fa uns anys que la gent té ganes de comprar-te el bestiar, perquè havíem passat anys en què ni et demanaven per què el tenies allà».

Cens de 430 caps de bestiar

El departament d'Agricultura ha posat llum sobre una xifra que en els últims anys ballava al voltant de l'organització de la fira: el de caps de bestiar que hi ha als estables. Si bé l'associació sosté que n'hi ha a tocar de 800 fent un càlcul general situant una mitjana de quatre animals en cada 200 estable, el departament ha apuntat que el cens total oficial de la fira d'aquest any ha estat de 430 animals; de 424 l'any passat i de 475 el 2016. Part dels animals venuts no passen per la fira.