El programa «Visites a pagès» que ha impulsat aquest any per primera vegada de manera ampliada fins sl mes d'octubre l'Associació Agroalimentària de Cerdanya ha satisfet les expectatives amb un increment del 13% dels participants inscrits via web i més d'un miler de turistes a les granges. Això ha empès els seus responsables a plantejar-se una nova ampliació.

Pendents de la reunió definitiva amb els productors per fer balanç de les 80 «Visites a pagès» organitzades entre final de juliol i els primers dies de novembre, la xifra d'inscrits oficials via web ha estat de 961. Ara cal afegir-hi els visitants que hi han pres part de manera espontània presentant-se a l'explotació el dia de la visita i que han estat acceptats pel productor així com els nens menors de quatre anys, que tampoc no han quedat oficialment registrats.

El recompte final farà que s'elevi per sobre de 1.200 els turistes que en els últims quatre mesos han passat per alguna de les dinou cases de pagès de la Cerdanya que formen part el projecte. Aquesta xifra de visitants ha satisfet plenament els organitzadors, que han impulsat el programa per reivindicar i donar a conèixer els productors agroalimentaris de la vall, fins al punt que en les pròximes setmanes analitzaran la possibilitat de tornar a ampliar el calendari de visites.

La nova ampliació es podria obrir per la primavera i de moment es deixa fora del programa els mesos d'hivern per raons de la productivitat interna del sector agroalimentari.

L'any passat, quan les visites només es van fer a l'agost i la inscripció oficial es va fer via oficines de turisme hi va haver 849 participants, que en van acabar sent més de 1.200 un cop recomptats manualment els visitants espontanis. Dels visitants d'aquest any, el 70% són adults i la resta nens, la qual cosa ha constatat que el principal client interessat en les visites han estat famílies. En aquesta edició, que és la tercera, també s'ha registrat un augment de presència d'adults sols en les visites a les cases de pagès. El gruix principal, el 75%, es va registrar el mes d'agost, per bé que algunes explotacions han tingut els grups totalment plens fins a final d'octubre.

El programa «Visites a pagès» de la Cerdanya té la coorganització del Consell Comarcal de la Cerdanya, el Patronat de Turisme i el suport de la Diputació de Girona.