El mes de juny del 2014 l'Ajuntament de Puigcerdà va inaugurar l'actual Oficina de Turisme. Era una oficina que plantejava un salt exponencial respecte de l'anterior, que va fer servei durant sis dècades, en situar-la als baixos del campanar de la plaça Santa Maria, al rovell de l'ou de l'illa de vianants. En aquests primers anys de funcionament, la nova oficina ha evidenciat als seus gestors que l'equipament no tan sols era necessari pel creixent rol turístic de Puigcerdà sinó que, alhora, s'ha convertit en un motor més del turisme local i ha rellançat les rutes locals.

Amb la recepta d'una ubicació més cèntrica i visible i amb el caràcter propi que li atorga el fet d'estar integrada en un monument del patrimoni de la vila, potser el més visible, l'Oficina de Turisme de Puigcerdà ha passat de rebre al voltant dels 6.000 visitants els mesos de juliol i agost en la dècada passada a rebre'n al voltant dels 12.000 actualment. La vella oficina d'informació situada en uns baixos de l'edifici consistorial que oferia tan sols una finestra al carrer va rebre l'agost del 2008, fa deu anys, un total de 4.984 visitants que van demanar informació turística. El mes d'agost d'una dècada després, amb l'equipament ampliat i en un emplaçament visible en ple itinerari comercial i de passeig pel centre, l'oficina va rebre 12.800 visites, és a dir 2,5 vegades més.

La progressió es va fer evident ja des del primer any de funcionament, ja que va sumar 2.408 nous visitants el mes d'agost i va quedar a la ratlla dels 10.000. Els anys posteriors la xifra de demandants d'informació turística va anar pujant fins als 11.332 l'any 2015, els 12.491 el 2016 i els 12.800 el 2017. Des de l'obertura, les xifres de visitants no han parat de créixer tal com mostren les estadístiques dels mesos de juliol i agost, els de màxima afluència de l'any.

Les obres per fer l'oficina van comportar una actuació arqueològica prèvia sota les ordres del director del Museu Cerdà en aquell moment, Oriol Mercadal, que va incloure la recuperació dels arcs gòtics de marbre d'Isòvol, dues criptes i un arc a l'exterior.

L'entrada en funcionament de la nova oficina i el creixent nombre de consultes ateses ja fa ver imprescindible l'establiment d'un equip permanent de tres tècnics de turisme, que atenen les demandes dels visitants i els encaminen cap a les ofertes que millor s'adapten al seu desig. En l'antiga Oficina de Turisme de l'edifici consistorial hi treballava una sola persona que rebia suport en certes èpoques de més feina. Amb la nova oficina també s'han vist incrementades les xifres de les propostes locals que gestiona el mateix Patronat de Turisme, com ara les pujades al campanar, on hi ha un mirador sobre la Cerdanya, o les rutes Zafon i Petjades Culturals.

Mirador i referent de la vila

El degoteig de turistes que entren a la nova Oficina de Turisme s'ha complementat amb altres decisions que han permès convertir el campanar en el principal referent visual i arquitectònic de la vila. D'una banda, la instal·lació d'una càmera del Servei Meteorològic de Televisió de Catalunya, que hi fa connexions periòdicament. De l'altra, la creació davant de la base de la torre d'un petit amfiteatre que serveix per acollir actes públics.

L'estrena de l'Oficina de Turisme del campanar l'any 2014 va comportar l'estocada final per al Centre d'Acollida Turística, que s'havia obert cinc anys abans en un edifici nou construït als afores. El CAT, aixecat a la zona de la Closa de l'Àngel en el trajecte de Puigcerdà cap a l'Alta Cerdanya, es va dedicar al tractat dels Pirineus i havia de ser un dels referents turístics de la capital cerdana.

El nou i cada vegada pes específic més elevat de l'Oficina de Turisme del Patronat local, però, va obligar l'Ajuntament a reconvertir el CAT en un centre cívic on celebrava activitats i xerrades. De tota manera, finalment, l'equip de govern va optar per tancar-lo. En els pròxims mesos el CAT ha d'acollir la nova oficina del departament d'Agricultura.