L'Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha manifestat l'interès en reprendre properament el desenvolupament del polígon industrial dels Vilansats, a Organyà, tal com ha confirmat el secretari general d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, en una reunió que ha mantingut aquest dijous amb l'alcalde del municipi, Celestí Vilà. El compromís de la Generalitat és desenvolupar un primer sector, d'una superfície de 30.000 metres quadrats, amb tots els serveis, que es posaran a disposició de les empreses que puguin estar interessades a instal·lar-s'hi.

La creació de sòl industrial a l'Alt Urgell és una de les principals demandes detectades pel pla estratègic comarcal Impulsa 2026 per tal de fer créixer el pes d'aquest sector en el conjunt de l'economia del territori. Amb l'inici del desenvolupament del polígon d'Organyà es comença a donar resposta a aquella proposta del teixit empresarial de la comarca, a més a més amb una visió comarcal del mateix polígon. L'Alcalde ha volgut posar de manifest la vocació comarcal del polígon, i per tant que el Consell Comarcal inclogui aquesta actuació en el pla estratègic de la comarca és una bona notícia.

El projecte del polígon dels Vilansats es va començar a generar per part de l'Ajuntament d'Organyà ja fa uns anys, se'n va aprovar el pla parcial el 2008 i el projecte d'urbanització el 2010. La crisi econòmica i les limitacions pressupostàries van paralitzar la iniciativa fins ara, que s'ha reprès satisfactòriament.

Els terrenys en els quals es construirà el polígon industrial d'Organyà, que ja són propietat de l'INCASÒL en la seva totalitat, es troben situats a tocar de la carretera C-14 a poc més d'un quilòmetre del nucli urbà.