L'Hospital de Cerdanya participa a través dels seus professionals en missions d'ajuda als refugiats que arriben a Europa. La metge del servei d'urgències Aurèlia Sans, amb una llarga trajectòria com a cooperant, ha portat a Lesbos un enviament de medicaments recollits a través de l'entitat Rowing Together. A la localitat grega on arriben bona part de les famílies provinents dels conflictes a l'Àfrica, Sans ha gestionat l'entrega dels medicaments i hi ha desenvolupat tasques mèdiques.

Des dels camps de refugiats, la doctora cerdana ha escrit a les xarxes socials que «la situació ha canviat, han passat anys i Lesbos ja té tres camps; els refugiats es confinen, s'aparten en un racó de l'illa, amb la seva vida congelada, en condicions pèssimes, després de sobreviure a un esgarrifós i llarg viatge, i aquí són, sense cap futur». Sans diu: «Però això és Europa, és a casa nostra, i són éssers humans, com nosaltres. Moria és el camp en pitjors condicions i és aquí on porta a terme la seva tasca Rowing Together. El seu projecte em va cridar molt l'atenció en prestar assistència exclusivament a les dones, normalment sempre són les més desateses».

La doctora de l'hospital transfronterer continua: «Estic acostumada a diferents escenaris, però això és diferent. Som a Europa, amb recursos de sobres per ajudar aquesta gent i no s'utilitzen. No és una illa castigada per la guerra, per la fam, o lluny a la selva amazònica. Som a Grècia, a Europa, i aquí els grecs viuen com jo vivia a Eivissa».