L'estació meteorològica de l'aeròdrom, al terme municipal de Das, enregistra la dada i la llança a la globalització a través d'uns mitjans de comunicació molt sovint ansiosos de rècords. I així és com cada hivern Das es guanya el títol de poble més fred del Pirineu i del país. No cal grans demostracions, facin una cerca sobre Das a Google i en trobaran titulars a cabassos. És, però, el poble més fred? A Das i a la resta de la Cerdanya saben que no; tothom sap que aquesta teoria és una fabulació que ha guanyat categoria de mite perquè els mites són atractius i els titulars es van copiant, hivern rere hivern...

La Cerdanya està plena de microclimes, i d'això en són molt conscients, per exemple, els ramaders amb cultius extensos, la terra dels quals treballa de manera diferent en una part o en una altra d'un mateix prat en funció de les temperatures que suporta. Això ha passat sempre al terme municipal de Das perquè els seus gairebé 15 km quadrats abracen zones de diversitat meteorològica. El nucli urbà és situat a l'obaga de la vall, sota els vessants de la muntanya de Masella en una altitud de 1.220 metres. Aquí les temperatures no són gaire diferents de les dels pobles veïns d'Alp, Das i Prats. L'estació del Servei Meteorològic de Catalunya, en canvi, és a la zona de l'aeròdrom, en plena fondalada oberta de la vall, sota la influència de la humitat del Segre i les ventades, a una altitud de 1.097 metres. Els dos indrets del terme, doncs, estan separats per cinc quilòmetres i 123 metres d'altitud. A la Cerdanya, aquestes diferències poden suposar tot un món meteorològic. El dia 3 del mes de gener passat, per exemple, a mig matí Bellver registrava diferències de deu graus respecte de Puigcerdà, població de la qual la separen 141 metres d'altitud. Quan a la Batllia els termòmetres registraven cinc graus negatius, a la vila tocaven els cinc positius. I això mateix passa dins el terme municipal de Das.

Diferències habituals de 6 graus

El registre de les temperatures mínimes al poble i a l'aeròdrom constata que la diferència mitjana entre un punt i l'altre del mateix municipi ha estat el mes de gener de 4,08 graus. El dia que la diferència va ser més gran va ser el dia 4 de gener, amb una variació de temperatura de 6,6 graus. Quan a l'aeròdrom es va registrar una mínima de -8 graus que va impactar molts mitjans, al nucli urbà es registrava una mínima de -1,5. El dia 31, de rècord de fred a l'aeròdrom, amb un gèlid -11,9, al poble la mínima es va quedar a -5,8 graus, com a molts altres pobles de la vall. Tan sols el dia 28 de gener, d'inversió tèrmica, la mínima del poble va ser mig grau superior a la de l'aeròdrom.

Un dels qui coneix més i pateix aquesta distorsió és el meteoròleg de Das i col·laborador amb diversos mitjans com ara Ràdio Olot, Xavier Cruïlles, que observa i anota les dades del temps des de fa dècades. Cruïlles ha argumentat que «aquests cinc i sis graus de diferència hi són molts dies a l'hivern, i alguns dies també més graus i tot... Entre l'aeròdrom i l'estret d'Isòvol hi ha la part més fonda de la vall i l'aire fred hi queda emmagatzemat perquè pesa més».

Els ramaders ho saben

La cultura popular també ho té molt assumit. Així, a la Cerdanya se sap que, per exemple, a les nits de setembre de la Festa Major de Sanavastre, a prop de l'aeròdrom, cal anar-hi amb alguna peça d'abric perquè les temperatures ja es noten diferents respecte de Das, Urús o Alp. Igualment, els ramaders amb terrenys al fons de la vall saben que a la tardor, quan és l'època de collir el blat de moro, algunes nits se'ls pot gelar les parts del prat més fondes. Aquests mateixos pagesos tanquen els hivernacles del fons de la vall el setembre, molts dies abans que els hivernacles situats a tocar dels pobles.

«La gent sent Das i s'espanta»

Xavier Cruïlles apunta que el món de la pagesia ha estat plenament conscient de l'existència de microclimes en espais reduïts del territori: «Hem d'observar que tots els pobles estan una mica aixecats... Das és a 1.220 metres d'altitud, Alp a 1.200, Urús també, i All, Ger i Bolvir estan més amunt del Segre».

Com a expert en meteorologia, Cruïlles ha explicat que «la gent que ho segueix ja sap que són temperatures del fons de les valls, però qui no ho sap, quan sent Das ja s'espanta. Fins i tot gent que té casa aquí em diu que quan comenta als familiars que hi tenen una casa els mig renyen pel fred que creuen que hi fa, quan realment els dies de molt fred segur que ho passa pitjor la gent de Martinet que no pas la del poble de Das... la informació cal llegir-la bé».