La delegada a Catalunya del Govern de l'Estat, Teresa Cunillera, ha visitat aquest dijous l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, per anunciar-li que el ministeri de Foment ja ha aprovat el projecte definitiu de construcció de la rotonda de Montferrer en la carretera N-260 i que la Policia Nacional expedirà els carnets d'estrangeria a partir d'ara. Actualment, els estranger residents havien d'anar a Madrid.

La rotonda es troba en l'encreuament que dóna accés als municipis d'Arabell i Montferrer, i a l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell. Es tracta d'un projecte històricament reclamat pel territori que millorarà l'accessibilitat de vehicles i vianants, i millorarà la seguretat vial en aquest tram de carretera. El projecte definitiu preveu una rotonda de 15 metres de diàmetre interior i 30 metres d'exterior, amb passos de vianants i espai per a una parada d'autobús. Amb un pressupost de 500.000 euros i un termini d'execució d'aproximadament 5 mesos, ara el següent pas serà la licitació de les obres i l'adjudicació de les mateixes.

En segon lloc, Teresa Cunillera i José Crespín han explicat a l'alcalde que la comissaria de la Policia Nacional començarà a expedir Targetes d'Identitat d'Estranger (TIE), un tràmit que fins ara requeria de desplaçament a Lleida. D'aquesta manera, les persones que necessitin fer aquest tràmit no hauran de traslladar-se fins a Lleida ciutat i podran fer-ho directament en la comissaria de La Seu d'Urgell. Allí es podran expedir fins a 1.200 TIE a l'any, uns 5 al dia. Amb aquesta iniciativa es dóna resposta a una demanda del territori traslladada precisament per l'alcalde de La Seu d'Urgell en la reunió que va mantenir amb el subdelegat del Govern a Lleida el passat 8 d'octubre de 2018. En poques setmanes ja s'ha donat resposta i la comissaria començarà a expedir TIE.

A més d'evitar desplaçaments de sol·licitants d'aquesta targeta, aquesta mesura també repercutirà favorablement en la comissaria de Lleida, que alliberarà cites de les persones procedents de La Seu d'Urgell i limítrofs que fins ara havien de traslladar-se fins a Lleida ciutat.

Teresa Cunillera i José Crespín han visitat precisament la comissaria de La Seu d'Urgell, així com la Duana de la Farga de Moles, on han comprovat la labor dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil tant a la zona com a la frontera amb Andorra, on precisament la delegada del Govern realitzarà un viatge institucional aquest divendres 8 de febrer.

Duana de la Farga de Moles

La Duana de la Farga de Moles és un punt fronterer d'Espanya amb Andorra pel qual passen uns 10.000 vehicles diàriament i en el qual la Guàrdia Civil realitza un important treball en la lluita contra el frau fiscal i el contraban. El passat mes de desembre de 2018, l'Agència Tributària va presentar un innovador sistema de lectura automàtica de matrícules que millora l'eficiència en la persecució contra el frau fiscal i agilita els controls en benefici dels conductors i les conductores. Aquest sistema reforça i agilita els controls mitjançant 22 càmeres que analitzen els vehicles que passen diàriament per la frontera i vinculen automàticament les matrícules amb informació de possibles casos de frau fiscal i duaner.

Actualment, a Espanya existeixen dues duanes terrestres de trànsit de viatgers dins de la península: la de la Línia de la Concepció, fronterera amb Gibraltar, i la de la Farga de Moles, fronterera amb el Principat d'Andorra.