Puigcerdà no perdrà el centre de dia que des de fa cinc anys gestiona la Fundació la Pedrera i que és hereu de l'antiga Llar Sant Jordi. Després que la fundació anunciés el seu tancament i de la campanya de recollida de signatures per part dels familiars de la vintena d'avis que utilitzen el centre, un nou acord local amb la Fundació Adis al capdavant, l'Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal ha permès donar continuïtat a l'equipament sociosanitari.

L'acord a tres bandes estipula que l'Espai Social de la Pedrera tancarà divendres de la setmana entrant, dia 15, i el dia 18 ja obrirà el nou centre de dia de la Fundació Adis, per a la qual cosa ja ha començat un projecte d'obres per adequar el local. Així, Adis es farà càrrec del servei i adaptarà el seu centre del carrer Sant Agustí. Hi farà uns lavabos nous i una cuina que pugui acollir el servei de menjador que s'ofereix al centre de dia que està a punt de tancar. Per part de la Fundació la Pedrera, els seus responsables s'han avingut a flexibilitzar la data de tancament, prevista inicialment per a final de gener, per tal que es pugui fer un traspàs que no avorti el servei i s'han implicat en les obres a la Fundació Adis amb una aportació econòmica. El president d'Adis, Rafa Villena, ha lloat la predisposició tant de la Pedrera com de l'Ajuntament i del Consell Comarcal, que s'ha compromès a estudiar l'assumpció del transport dels avis fins al local de la plaça Sant Agustí. Villena ha remarcat que el nou centre de dia oferirà un càtering per dinar de gran qualitat i ha fixat en uns 30 els usuaris que podrà acollir. En aquest sentit, Villena ha manifestat que «el nou servei serà quelcom més que un traspàs entre les fundacions i podrà créixer amb prestacions com ara el del menjador social».

Atenció neurodegenerativa

El centre de dia de la Fundació la Pedrera oferia fins ara un espai d'atenció a persones amb malalties neurodegeneratives a través de tallers de memòria i d'altres activitats. L'entitat hereva de Caixa Catalunya, però, va anunciar fa unes setmanes als usuaris que a final de gener tancaria el centre. Les raons que ha al·legat l'entitat són les condicions del local, que ha quedat envellit, i la necessitat de prioritzar altres comarques amb menys recursos per destinar la seva inversió. Adis s'ha compromès a mantenir també les activitats sociosanitàrires específiques per a l'evolució dels padrins amb malalties neurodegeneratives. En les últimes setmanes responsables i tècnics de l'Ajuntament, el Consell, la Fundació Adis i la Fundació la Pedrera s'han reunit per concretar els detalls del traspàs del centre de dia. Els avis pagaran una quota pel servei.

Els familiars, satisfets

L'entrada de la Fundació Adis en el projecte ha satisfet els usuaris. Portaveus dels familiars han trobat idoni la gestió d'Adis, que acumula una llarga trajectòria en el servei a persones amb necessitats especials a la comarca, així com la reubicació del servei als seus locals, els quals són situats al carrer de Sant Agustí, molt a prop d'on hi ha el centre de dia de la Pedrera, al carrer Pla del Fort. Els familiars, que han recollit un miler de signatures per demanar una solució, han valorat satisfactòriament el fet que es pugui fer el traspàs del servei d'un dia per l'altre. Els familiars calculen que uns divuit avis podran estrenar el nou servei, comptant que hi aniran els catorze que encara queden al carrer Pla del Fort i alguns que en les últimes setmanes s'han resituat en altres centres sociosanitaris, com ara la residència de Bellver, perquè tornaran a Puigcerdà.