El grup femení de folk Diàdona Dones Acordionistes i Percussionistes del Pirineu va obrir els actes del seu desè aniversari amb un concert, dissabte al vespre, a la sala Tradicionàrius de Gràcia, a Barcelona, que va servir per homenatjar el músic cerdà Pep Lizandra.

L'activista de Músser és qui va impulsar la creació del grup ara fa una dècada en el marc de la Fira de Sant Llorenç de Bellver. Des de llavors, un grup que semblava que es creava per a l'ocasió s'ha anat consolidant amb més components de totes les comarques del Pirineu i un repertori que li ha generat alguns concerts, els últims, aquest any, a fora i dins els centres penitenciaris on hi havia els presos polítics.

El concert es va iniciar amb la principal sorpresa de la nit: una cercavila des de l'entrada del Centre d'Art Tradicionàrius fins a la sala de concerts encapçalada per un capgròs fet a imatge del músic Pep Lizandra, que fa deu anys va empènyer les dones acordionistes a unir-se en un grup. La comitiva de músics va interpretar la ja consolidada entre el repertori popular del Pirineu La marxa del Baridà, composta pel mateix Lizandra. Dins la sala, el músic de Músser va rebre amb sorpresa la cercavila i el capgròs. Un cop el grup va ser a l'escenari, Lizandra i les dones acordionistes van intercanviar parlaments d'agraïment.

Diàdona celebra anualment una trobada itinerant en alguna població del Pirineu, d'un costat i l'altre de la frontera, per posar al dia l'entitat i consolidar el repertori i la seva expansió. En aquest any ha sumat components provinents des del Berguedà fins a l'Occitània. Coincidint amb el desè aniversari, aquest any la farà a Bellver per recordar el primer concert a la plaça Major. En paral·lel, l'entitat prepara altres actes per farcir el cartell de celebració.

El concert de dissabte al vespre al Centre d'Art Tradicionàrius es va tancar amb una nova peça del músic de Músser, Les Fonts del Segre, i una fotografia de família amb la vintena llarga de dones a l'acordió i la percussió i el mateix Lizandra. Per la seva banda, l'activista es va mostrar molt content i emocionat per l'homenatge i va agrair a les músics no tan sols l'acte sinó l'alegria que aporten al panorama musical i cultural del Pirineu.