El departament de Salut i la direcció de l'Hospital de Cerdanya s'han marcat l'objectiu a curt termini de mirar d'incrementar el nombre de pacients francesos atesos, perquè en aquests moments la balança es decanta en excés cap a la part de nacionalitat espanyola, i això podria fer que l'Estat francès es replantegés la seva aportació al funcionament de l'hospital. La Generalitat tem que puguin demanar un reajustament de les quotes de participació en funció de les dades d'assistència mèdica.

El proper mes de setembre s'acaba l'etapa d'arrencada de cinc anys pactada el 2014 amb el repartiment entre les dues administracions del 60% a càrrec de Catalunya i el 40% a càrrec de França. El balanç de tancament del 2017, l'últim publicat, evidencia un percentatge d'ingressos de pacients francesos del 23,4%, lluny del 40%, però cinc punts més que el 18,6% de l'any anterior. La consellera Alba Vergés va ser aquest divendres a l'hospital per coordinar el treball de recerca de més pacients francesos. Vergés, que el mes que ve assumirà la direcció de l'hospital perquè en el torn rotatori biennal ara el càrrec ha de passar a la Generalitat, ha argumentat que «tot això s'ha d'anar revisant, és un projecte pioner i per tant el seu finançament s'ha d'anar veient com s'adequa. El que nosaltres hem de fer és augmentar la capacitat d'atracció de l'hospital per la banda francesa. Estem en la línia d'anar pujant i tot això ho haurem d'anar treballant, com es finançarà i com es governarà».

Vergés va remarcar que «estem en un moment en el qual tot el que sigui impulsar l'activitat per la banda nostra és molt important, però també per la francesa és important».