Els empresaris de la Cerdanya aglutinats en el clúster Sol dels Pirineus han impulsat un projecte per convertir la vall en un destí turístic especialitzat en el seguiment esportiu dels corredors de curses de muntanya. L'empresariat s'ha marcat com a objectiu aprofitar la moda runner que cada setmana fa programar curses arreu del ter-ritori per convertir la Cerdanya en un entorn de referència en la preparació física de les competicions.

Els empresaris s'han marcat com un dels seus projectes estratègics per a aquest 2019 presentar-se a les associacions esportives i entitats organitzadores de curses de muntanya com un destí turístic i esportiu amb tots els serveis a l'abast del corredor per preparar les curses de muntanya. El projecte parteix de la base que cada setmana s'organitzen arreu del territori curses de muntanya amb centenars, o milers, d'aficionats i que a la vall també se'n convoquen.

Amb aquest projecte turístic, els hotels de la Cerdanya no tan sols s'omplirien els caps de setmana en què se celebren competicions al Pirineu sinó que podria atraure corredors tot l'any que es preparen per a altres curses. En nom del clúster, Ramon Treserras ha explicat que «la nostra idea és crear una sèrie de productes i serveis per a esportistes que uneixi controls mèdics, de nutrició i seguiment de l'entrenament». El portaveu de l'empresariat ha argumentat que les ofertes es farien al llarg de l'any perquè poguessin triar la Cerdanya per fer-hi estades llargues de dies o setmanes per preparar en alçada les curses de muntanya. Els nous paquets turístics anirien adreçats tant a esportistes d'elit com a aficionats que volen millorar el seu rendiment.

Tresserras ha argumentat que això «permetria no tan sols beneficiar-nos de les curses que es fan aquí sinó també de la resta d'aficionats, que es podrien preparar a la Cerdanya. El projecte es pot posar en marxa de manera immediata perquè la vall ja disposa de tots els elements que necessita l'esportista, tan sols s'han d'unificar en un projecte únic».

En aquest sentit, en el nou destí turístic esportiu s'hi inclouria tant el parc hoteler i de restauració que ja hi ha a la vall com també els serveis especialitzats en medicina de muntanya i de l'esport de l'Hospital de Cerdanya, així com d'altres serveis mèdics públics i privats presents a la vall. El projecte s'emmarca en el planejament general de convertir la Cerdanya en un espai natural de referència pel que fa al turisme de salut.