Diuen que les papallones se serveixen dels seus colors per camuflar-se en l'entorn... La nostra papallona és de colors ocres, terres i rogencs; els colors que fa més de 100 anys van inspirar i canviar l'estil d'un dels pintors més universals, Pablo Picasso. Et proposem ser aquesta papallona. Coneix els colors del paisatge, respira les sensacions, camina en calma i integra els colors del Camí de Picasso a la teva vida. Durant uns quants dies oblida el món de la pressa i reviu el paisatge que va inspirar el gran mestre. Deixa't seduir per olors, colors i sensacions. T'hi ajudarà un entorn natural de somni, el que el 1906 va fascinar Picasso. La ruta et convida a fer un viatge al teu interior per descobrir-hi l'artista que tots tenim dins. Amb aquesta invitació a la descoberta, el Patronat de Turisme de la Cerdanya explota la relació que Picasso va tenir amb la vall per atraure el turisme cultural. Es tracta d'una vinculació poc coneguda i pocs turistes l'aprofiten, però el Patronat la manté des de fa anys com una via per créixer.

La Cerdanya vol aprofitar la vinculació coneguda que el pintor de Màlaga va tenir amb el poble berguedà de Gósol, on s'ofereix fins i tot un espai museogràfic dedicat al pintor, i el trajecte que va fer fins a la plana cerdana per bastir una ruta temàtica. La proposta de visita, que es distribueix als visitants amb un tríptic que també es pot descarregar al portal del Patronat, parteix del viatge que la primavera del 1906 va fer Picasso des de Gósol cap a la Cerdanya amb la seva companya Fernande Olivier i un traginer portant una mula. La comitiva va travessar el Cadí amb teles i pintures enrotllades fins a Bellver, on va connectar amb una diligència fins a Puigcerdà i d'aquí a Ax, per finalment marxar cap a París en tren. D'aquell viatge n'han quedat testimonis documentats com el que explica Olivier en les seves memòries, en les quals parla d'un camí difícil sobre els pe-nya-segats i un pas tortuós pel Pirineu amb l'única seguretat de la mula. La ruta tampoc no deuria ser fàcil després de Puigcerdà, amb el pas pel Pimorent cap a les valls de l'Arieja. Les dificultats de les comunicacions fan suposar que el pintor i els seus acompanyants van fer nit en diversos indrets de la Cerdanya. A pesar que la ruta és molt poc coneguda pel turisme, hi ha un mapa de l'editorial Alpina que el ressegueix i abraça el Berguedà i la Cerdanya.

L'itinerari que promou el Patronat recorre els camins de l'alt Berguedà i la seva prolongació cap a la plana cerdana, i fa incidència en el canvi de colors del paisatge que, se suposa, va arribar a inspirar el pintor. La ruta fa uns 55 quilòmetres i s'inicia al monestir de Sant Llorenç de Guardiola i finalitza a Bellver de Cerdanya, tot passant pel popular pas dels Gosolans. El tram cerdà que promociona el Patronat fixa parada al pas dels Gosolans, el refugi de Prat d'Aguiló, el Coll de l'Home Mort, Nas amb els primers camps de cereals, Pi, Santa Maria de Talló i Bellver.