Alumnes i professors de l'institut Pere Borrell de Puigcerdà poden reprendre la rutina acadèmica ja sense paletes al centre. L'Ajuntament i el departament d'Ensenyament han acabat la remodelació de la cuina del centre per tal d'oferir unes instal·lacions adients als alumnes del cicle formatiu de Cuina i Gastronomia, un curs i mig després de la seva estrena. Per a les autoritats polítiques i docents de Puigcerdà i la comarca, aquest curs és estratègic per al futur dels joves de la Cerdanya perquè ofereix una formació en un sector amb molta feina als restaurants i hotels i, per tant, permet als estudiants planificar-se un futur laboral al seu territori.

El projecte de rehabilitació de la cuina de l'institut Pere Borrell ha comportat una inversió de 130.000 euros, que ha aportat el mateix consistori. Mentre la cuina no ha estat disponible, els alumnes han utilitzat les instal·lacions d'un antic restaurant de la plaça Regne de Mallorca, a tocar del centre educatiu. Les obres van començar ja iniciat l'actual curs, la qual cosa ha obligat la comunitat educativa a conviure amb els operaris i a tancar parts de l'edifici.

L'institut, que té uns 750 alumnes, ofereix aquest any dos cursos de Cuina i Gastronomia amb una vintena d'estudiants. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, s'ha mostrat molt satisfet amb les noves instal·lacions i ha emfatitzat que «amb el cicle de Cuina i Gastronomia s'ha donat resposta a una demanda històrica per part del sector hostaler i de restauració com és la formació en cuina» i ha recordat que «el sector serveis és un dels que més oferta laboral genera a la nostra comarca». Igualment, Piñeira ha remarcat que «qui més genera ocupació no són les professions de més alta qualificació sinó les de la franja intermèdia com és la formació professional. El que s'ha intentat és posar en relació la oferta formativa amb la laboral de la comarca».

Per la seva banda, la cap de departament del cicle de Cuina i Gastronomia de l'institut, Mireia Trepat, ha argumentat que gràcies a aquesta rehabilitació el cicle ara disposa de tres grans zones diferenciades: una de calenta, una per a aliments freds adreçada principalment als alumnes de segon curs, on les elaboracions se centren principalment en la pastisseria i les postres; i un office. Igualment l'equipament disposa de vestidors, economat i entrada de mercaderies.

Segons ha explicat l'Ajuntament, amb la nova cuina reformada i equipada per al cicle formatiu, els alumnes poden posar en pràctica amb totes les garanties el que aprenen a les classes teòriques. En aquest sentit, el pla acadèmic dels estudiants estableix que tenen tres dies a la setmana per a la realització de pràctiques a la cuina amb preelaboració a cuina i tècniques. Igualment, els alumnes de primer curs també fan servei de restaurant al claustre de professors de l'IES Pere Borrell, de manera que així donen sortida als plats que elaboren.

L'estrena oficial de la cuina es va fer divendres amb un acte institucional i polític que va tenir la presència del mateix alcalde; l'inspector d'Ensenyament de les comarques de Girona, Gerard Ros; el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner. La comitiva la van completar una representació de l'equip de govern municipal i de l'equip docent de l'IES Pere Bor-rell, així com del sector hostaler i de restauració de la comarca, amb qui es coordinen els responsables del cicle formatiu per activar les pràctiques professionals.