L'Ajuntament de Puigcerdà, la Generalitat i el Consell Comarcal han tancat l'acord que ha de permetre a la Cerdanya tenir un nou Arxiu Comarcal amb edifici propi. Les tres institucions han pactat traslladar l'equipament de les plantes superiors de l'antic convent dels Dominics, al passeig 10 d'Abril, a l'edifici noble de l'antiga Acadèmia del llac, una casa se-nyorial catalogada construïda a principi del segle XX amb l'arribada dels primers estiuejants.

El trasllat de l'Arxiu ha esdevingut una necessitat per als professionals de l'equipament, que gestiona l'Arxiu Comarcal i alhora el municipal de la capital cerdana. Segons ha denunciat el mateix Ajuntament, l'actual arxiu és el més saturat de tots els que formen la xarxa d'arxius de la Generalitat amb un índex d'ocupació del 132%. Això obliga la Cerdanya a emmagatzemar documents a l'arxiu homòleg de la Seu d'Urgell, en un espai de l'Ajuntament de Puigcerdà i a no poder assumir els arxius municipals que li són transferits. L'acord entre les tres parts estableix que l'Ajuntament cedirà l'edifici de l'antiga Acadèmia a la Generalitat, tràmit que s'elevarà al pròxim ple municipal, i que el Govern s'encarregarà durant aquest 2019 i el pròxim 2020 de redactar el projecte de remodelació interna de la casa perquè pugui acollir el nou arxiu. La previsió inicial amb què treballen els dirigents polítics és que les obres es puguin iniciar els primers mesos del 2021.

Els últims anys l'Ajuntament ha catalogat l'edifici del llac com a Bé d'Interès Local (BCIL), amb la qual cosa la reforma haurà de preservar les façanes. L'acord també estableix que el futur Arxiu s'obrirà al parc Shierbeck, s'eliminarà l'actual tanca perimetral i s'ampliarà l'espai de parc. El nou destí de l'edifici segueix el model adoptat per a les seus del Consell Comarcal i l'Escola Municipal de Música, també ubicades en cases senyorials. L'antiga Acadèmia rep aquest nom perquè hi havia hagut un centre de formació. Els últims anys ha tingut diversos usos, com ara llar d'infants o seu de la Unitat d'Escolarització Compartida. Actualment acull locals per a diverses entitats culturals.