Puigcerdà acollirà per segon any consecutiu el Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, un fet excepcional perquè la Federació del Cavall, que és qui l'organitza, té per costum anar alternant les comarques designades.

Puigcerdà ja va acollir l'any passat l'esdeveniment, però problemes pressupostaris dels organitzadors a l'Alta Ribagorça, l'associació de criadors de la qual l'havia d'assumir aquest 2019, han propiciat que la capital cerdana hagi tornat a ser designada. Així ho ha confirmat el president de l'Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya, Pere Tor, que ha remarcat que en la decisió també hi ha tingut un paper clau la predisposició de l'Ajuntament.

La designació de Puigcerdà per acollir el concurs, que tria els millors exemplars del cavall antigament anomenat hispanobretó, propiciarà un any més dos caps de setmana d'ambient ramader a la Cerdanya perquè, si bé les dates no estan plenament confirmades, el concurs se celebrarà amb tota probabilitat el dissabte 16 de novembre, una setmana després de la Fira Ramadera de Puigcerdà, una de les cites turístiques més multitudinàries del calendari de la comarca.

Tor ha argumentat que «després de debatre'n els pros i els contres, hem decidit tornar-la a organitzar de manera excepcional perquè a l'Alta Ribagorça no han pogut assumir les despeses i aquí, en canvi, l'Ajuntament s'hi ha implicat... no és que aporti molts beneficis per als ramaders però sí que fa promoció de la comarca i del sector criador, que durant dues setmanes agafarà un rol protagonista».

En l'onzena edició del concurs, van concórrer a Puigcerdà 85 caps de bestiar de set comarques del Pirineu. S'hi va estrenar la tècnica del descart i els jutges eren de Navarra i Castella.