La Fiscalia de Girona ha arxivat la causa oberta per l'1-O contra Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i també dels batlles d'Olot, Josep Maria Corominas, i Palafrugell, Josep Piferrer. A tots tres se'ls investigava pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació per haver donat suport al referèndum. Corominas, Piferrer i Piñeira s'afegeixen així a l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, a qui aquest dimarts també se li va notificar l'arxiu de la causa. "Escoltar els ciutadans no pot ser mai delicte, votar és un dret que no es pot ignorar", ha dit l'alcalde d'Olot, en una piulada al Twitter. "Allò que és anormal és que se'ns obrís la causa; però ara allò que em preocupa és la situació dels presos i el judici al Suprem, perquè van fer el mateix que nosaltres: obeir el mandat del poble", assegura Piferrer, per la seva banda.

La Fiscalia ha notificat a Piñeira, Corominas i Piferrer l'arxivament de la causa. Segons fonts municipals, l'alcalde de Puigcerdà, ha rebut la notificació de l'arxiu aquest dimarts a la tarda.

La Fiscalia de Girona va obrir diligències d'investigació i va citar a declarar sis alcaldes. Ha arxivat el cas contra aquests quatre, ha anunciat que presenta querella contra l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluis Sais, i falta saber què passa amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. En el seu cas, però, actualment és aforada perquè és diputada al Parlament.

De fet, la Fiscalia Superior de Catalunya també li va prendre declaració el juny passat per esbrinar com es van posar a disposició de la ciutadania els diferents col·legis electorals pel referèndum.

En el cas de l'alcalde de Palafrugell, la fiscalia recull que el decret que Piferrer va signar donant suport al referèndum "no suposa més que una declaració intel·lectual o de posicionament partidista". I a partir d'aquí, se centra a analitzar si Josep Piferrer va transgredir la legalitat -i per tant, va cometre desobediència- davant l'1-O.

La Fiscalia subratlla, ja d'entrada, que enlloc consta que l'alcalde dugués a terme una "oposició oberta, tenaç i rebel" per desobeir el Tribunal Constitucional. En concret, la resolució que va dictar advertint els alcaldes que s'estiguessin d'engegar qualsevol mena d'actuació que permetés preparar o celebrar el referèndum.

Però més enllà d'això, la Fiscalia també creu que Piferrer tampoc va actuar per omissió. És a dir, quedant-se de braços creuats i no fent res per impedir que se celebrés l'1-O. I aquí, la fiscalia també ho descarta, després d'analitzar quins col·legis electorals es van obrir al municipi el dia del referèndum.

En concret, van ser-ne sis (el Museu del Suro, el teatre municipal, dos locals socials i una llar d'infants). Aquí, l'escrit de la fiscalia diu que no se sap qui va obrir els centres el dia del referèndum i que, més enllà que fossin de titularitat municipal, l'Ajuntament tampoc podia controlar què s'hi feia. Sobretot, tenint en compte "la destacable mobilització d'una part de la ciutadania", que fins i tot "va impedir l'accés" de la policia.

«Vam obeir el mandat del poble»

L'alcalde de Palafrugell ha dit que des de l'Ajuntament allò que van fer és "obeir el mandat del poble" i "posar els instruments a disposició de la població" perquè se celebrés l'1-O. "Allò que era anormal és que se'ns obrís causa contra nosaltres", ha assegurat Piferrer.

"S'havia d'arxivar sí o sí, perquè no hi va haver ni desobediència ni prevaricació", ha dit. Més enllà d'això, però, l'alcalde assegura que allò que li preocupa ara és la situació dels presos i el judici al Suprem perquè el Govern va fer "el mateix" que els consistoris. "Per tant, la nostra preocupació ara està en el dia a dia del judici i en continuar lluitant perquè aquesta causa també s'arxivi", ha insistit.

L'alcalde d'Olot, satisfet per l'arxivament

En paral·lel, la Fiscalia de Girona també ha arxivat la causa que hi havia oberta contra l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas. També pels mateixos motius: per haver donat suport al referèndum. En una piulada a Twitter, Corominas ha assegurat: "Escoltar els ciutadans no pot ser mai delicte, votar és un dret que no es pot ignorar".

El batlle ha explicat a l'ACN que l'arxivament és una "molt bona notícia" i que d'alguna manera ja s'ho esperaven perquè ja havia passat amb altres alcaldes investigats. També ha afirmat que, en cas que la investigació hagués continuat, està "convençut" que "no s'hauria pogut demostrar que haguessin fet res mal fet" i que està "molt content de les decisions preses i haver estat al costat de la gent". En aquest sentit, ha afegit que l'1-O serà sempre un "dia d'orgull" perquè els ciutadans van poder exercir el seu dret tot. També creu que encara "hi ha molta feina per fer" per aconseguir la independència de Catalunya.