L'Estat ha portat al jutjat set ajuntaments de la demarcació de Girona, entre els quals el de Bolvir (Cerdanya) i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà per haver aprovat una moció de suport a la resolució del Parlament que reprovava la posició del rei Felip VI, "la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l'1 d'octubre del 2017". L'escrit també refermava el "compromís" amb els valors republicans i apostava per "l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

En concret, l'Administració de l'Estat ha interposat un contenciós administratiu contra els acords aprovats pels consistoris de Bolvir (Cerdanya), Sant Julià de Ramis (Gironès), Riudellots de la Selva (Selva), Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Maià de Montcal (Garrotxa) i Pont de Molins, Vilabertran (Alt Empordà) i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. El jutjat ha admès a tràmit el recurs i dona vint dies als ajuntaments demandats per trametre l'expedient administratiu. L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, ha assegurat a través de les xarxes socials que no els faran "callar" ni "tampoc oblidar".

Segons ha informat l'AMI, Vilabertran també va rebre l'escrit fa uns dies i el Consell Comarcal ha confirmat que els van comunicar el contenciós pels mateixos fets recentment. En concret, la moció aprovada donava suport explícit al punt número 2 de la resolució que rebutjava i condemnava el posicionament de Felip VI, "la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials"l' 1-O, refermava el compromís amb "els valors republicans" i apostava per "l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

La moció també donava suport al punt que instava totes les institucions de l'Estat a garantir la convivència, la cohesió social i "la lliure expressió de la pluralitat política a l'Estat". Per això, reprovava "els actes repressius contra la ciutadania" i condemnava "les amenaces d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, la il·legalització de partits polítics, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals". Ara, el jutjat contenciós ha admès a tràmit el recurs i dona vint dies als ajuntaments demandats per enviar l'expedient administratiu.

L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, ha assegurat a través de les xarxes socials que no els faran "callar" ni tampoc "oblidar". Puigtió recorda que la moció es va aprovar el mes de novembre de l'any passat per "unanimitat" per "estar al costat de la Generalitat" i diu que ho tornarien a fer avui mateix, "si cal". "Després del que es va viure a Sant Julià de Ramis, anirem a defensar-ho on calgui", ha insistit.