El Consell Comarcal de la Cerdanya ha iniciat a través el Patronat Comarcal de Turisme un procés participatiu per definir el nou Pla d'acció sectorial en l'àmbit del turisme pel període 2019-2024. El Patronat ha presentat oficialment aquest dilluns una campanya que sota la pregunta 'Quin trinxat vols?' insta els veïns de la vall a aportar les seves propostes i opinions per a aconseguir un nou turisme menys estacionalitzat i que generi més llocs de treball.

L'objectiu del nou Pla Sectorial del Turisme és «buscar la reorientació del turisme cap a la desestacionalització i la diversificació tot conservant la Cerdanya com una destinació turística de qualitat i promovent noves oportunitats d'ocupació en aquest sector que reverteixin de manera positiva als habitants de la comarca», segons han explicat des del mateix Patronat. Per aconseguir contactar amb els veïns, l'ens comarcal ha posat en marxa un procés participatiu que vol «potenciar el diàleg i el treball conjunt entre els diferents actors comarcals, creant sinèrgies i afavorint la creació de xarxa entre el sector públic i el privat».

Així, el Patronat ha convocat l'administració pública, la societat civil, organitzacions, entitats i empreses a tres «jornades de cocreació» que se celebraran aquest dijous quatre d'abril a Puigcerdà, el quinze de maig a Bellver i el dotze de juny a Alp. Aquest procés és la tercera fase del Pla, el qual permetrà establir una diagnosi participativa «per detectar quins són els punts claus que poden potenciar un desenvolupament rural local sostenible, un estudi que s'aconsegueix escoltant i trobant-se amb tots els actors a través d'entrevistes personals i/o reunions per sectors». Durant la celebració de les tres jornades de cocreació i les entrevistes amb els agents implicats del territori, s'activarà una comissió de seguiment i avaluació (CSA) amb representants públics i privats que «supervisarà tot el procés, garantint-ne la transparència i la implementació adequada».