La colla de Castellers de la Cerdanya, la de Castellers de la Selva i la Colla castellera de l'esquerra de l'Eixample de Barcelona s'han incorporat a la Coordinadora de colles de Catalunya (CCCC). Les formacions van sol·licitar a principis d'any formar part de l'entitat com a colles en formació i amb elles, ja són 104 els grups que integren la CCCC.

La iniciativa dels castellers de Cerdanya va néixer el juliol de l'any passat amb la voluntat d'obrir-se a "les tres cerdanyes": la lleidatana, la gironina i la francesa. Assagen al teatre d'Alp dos dies per setmana i també tenen entre 50 i 60 membres. El projecte de Castellers de la Selva va néixer a Santa Coloma de Farners a finals de juny del 2018. Actualment assagen al pavelló de la Nòria dos cop per setmana i compten amb entre 50 i 60 participants. Es tracta de dues zones amb poca tradició castellera. La colla de l'Eixample, per la seva banda, va néixer a mitjans de 2018 i s'ha convertit en la vuitena de la ciutat de Barcelona.

Per entrar a l'entitat com a colla en formació, han hagut de presentar diversa documentació que acredita que es tracta de formacions sense ànim de lucre que defensen i vetllen per la tradició. D'aquí a un any, s'avaluaran els assoliments tècnics de les colles i se'ls requerirà, com a mínim, una actuació completa de 6.