El regidor no adscrit Lluís Mas i el del PDeCAT Pere Arderiu al municipi de Das (Cerdanyahan denunciat a la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Puigcerdà presumptes irregularitats en el cens municipal, com ara la possible existència de persones empadronades a l'edifici de l'ajuntament i al domicili de l'alcalde, Enric Laguarda (ERC).

La fiscalia de Girona considera que hi ha indicis de delicte electoral i de prevaricació i demana que s'investigui. Serà el jutjat d'instrucció de Puigcerdà l'encarregat d'estudiar els fets i decidir si hi ha responsabilitats penals. Mas i Arderiu també van denunciar a la JEZ suposades irregularitats en el sorteig que designa els membres de les meses electorals del 26-M. Mas ha explicat que, per aquest motiu, la Junta ha decidit que aquest s'ha de repetir aquest dijous.

Segons la denúncia presentada a la JEZ, en el primer sorteig que es va dur a terme el 29 d'abril passat per designar els components de les meses electorals dels pròxims comicis municipals no s'havia generat el fitxer a l'aplicació que fa aquesta tria. Per aquest motiu, l'oposició va instar a repetir-lo en aquell mateix moment i, en aquesta segona vegada, es va realitzar sense incidències. Tot i això, quan es va dir el nom d'una de les components, segons l'escrit presentat a la Junta Electoral de Zona, es va preguntar qui era aquesta persona i si estava empadronada al poble. El motiu és que se sospita que no hi resideix, tot i que hi treballa al bar municipal, i que també hi poden haver altres casos similars.

Davant la discrepància sobre el procediment per efectuar el sorteig de la composició dels membres de les meses electorals, la JEZ ha determinat que aquest s'ha de tornar a fer aquest dijous a les cinc de la tarda, segons ha explicat Mas. A més, els dos regidors del PDeCAT de Das han demanat la convocatòria d'un ple extraordinari per tal que l'alcalde doni explicacions sobre les actuacions que s'han dut a terme en aquest mandat en relació amb el padró. També volen accedir al llistat de persones del municipi que disposen del forfet de l'estació d'esquí de Masella, per comprovar si s'ha incrementat el cens amb la finalitat de poder obtenir-lo.