L'Hospital de Cerdanya ha llançat una crida a la Generalitat, el Govern francès i, sobretot, a la Unió Europea perquè treballin en la resolució dels entrebancs administratius que encara pateix com a empresa transfronterera cinc anys després d'haver-se estrenat. La direcció de l'hospital dona per totalment assumida la tasca mèdica en els dos sistemes de salut però es troba encara amb dificultats en els processos de contractació i gestió dels expedients francesos a causa de burocràcia que han de superar.

El director de l'hospital, Francesc Bonet, ha argumentat que sovint les traves de caire burocràtic i administratiu dificulten la bona atenció als pacients. En aquest sentit, Bonet ha apuntat que cal dotar l'hospital d'un caràcter europeu que se sumi al transfronterer que sempre ha tingut. Tan sols a partir d'aquesta concepció les institucions comunitàries podran garantir al centre una gestió més àgil. Bonet ha argumentat que «el que es pretén és que, d'alguna manera, aquestes dificultats administratives i burocràtiques ens permetin fer la feina, que bàsicament és tractar pacients; això vol dir que des d'Europa, i en cascada, es trobin solucions a aquestes diferències que hi ha en molts aspectes, principalment en la part administrativa, laboral i de protocol. Jo diria que la part mèdica és la més portable perquè a l'hospital tenim l'habilitat de treballar amb els dos sistemes de salut, que són totalment diferents, però, en canvi, els aspectes més administratius i de contractació són complicats». En aquest àmbit, el president del Consell Consultiu de l'hospital i senador pel departament dels Pirineus Orientals, François Calvet, ha garantit el suport de França en aquestes peticions en tant que projecte reconegut per l'Estat francès pel seu caràcter pioner a Europa.

Més pedagogia a l'Alta Cerdanya

Pel que fa a un dels principals objectius de l'hospital en l'àmbit de l'atenció, el de fer pujar l'actual percentatge de pacients francesos situat entre el 20 i el 30%, Bonet ha remarcat que precisament els veïns de l'Alta Cerdanya i el Capcir són els més beneficiats per l'equipament perquè els evita un desplaçament de dues hores fins a Perpinyà.

El director de l'Hospital de Cerdanya ha apuntat que cal fer més «pedagogia» entre els veïns de l'Alta Cerdanya i el Capcir i ha remarcat que els pacients francesos que visiten l'hospital després hi tornen.