Una escissió del grup comarcal d'ERC escenificada en directe durant el ple de constitució del Consell Comarcal ha entregat el govern de l'òrgan al grup de Junts per Catalunya amb el suport de tres consellers d'Esquerra. Comptades les votacions, ha estat designada Roser Bombardó, del municipi de Montellà i Martinet, com a nova presidenta del Consell Comarcal. Ocuparà el càrrec dos anys, i després cedirà el càrrec al que ara serà vicepresident, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira.

El pacte entre Junts i una part del grup d'ERC s'ha tancat en les últimes hores i ha evitat que prosperés un altre acord entre Endavant Cerdanya i ERC. A l'inici del ple d'aquest dijous, Endavant Cerdanya no ha presentat cap candidat i el grup de Junts tampoc. Després que el portaveu del grup d'ERC proclamés com a candidat el regidor de Puigcerdà Joan Manel Serra, la també consellera per ERC Roser Bombardó ha reivindicat que ella també era candidata, davant la sorpresa de molts dels presents. La votació ha atorgat dotze vots a Bombardó, els nou de Junts i tres d'ERC, mentre que Serra n'ha obtingut set, corresponents als tres d'Endavant Cerdanya i els quatre restants d'ERC.

En acabar el ple, els dos sectors d'ERC s'han proclamat legítims representants de la direcció comarcal i nacional, per bé que Bombardó ja ha parlat en nom del govern i Serra com a conseller a l'oposició.

L'alcalde de Llívia i secretari d'organització municipal d'ERC a la comarca, Elies Nova, no ha tingut dubtes a qualificar de «trànsfugues» els tres consellers que han votat l'acord amb Junts i han erigit Bombardó presidenta. En aquest sentit, Nova ha anunciat que estudiarà les possibilitats legals d'impugnar la votació pel fet que un mateix grup polític hagi presentat dos candidats. Nova ha assenyalat Sílvia Bertran i Cristina Rotella com les altres dues conselleres d'ERC quan han consumat l'acord. Ja com a presidenta del Consell, la primera dona que ocupa el càrrec, Bombardó ha argumentat que «s'ha treballat per buscar consensos però passaven els dies i no arribava; la candidata prèvia als pactes era jo...» Bombardó ha afirmat que la direcció nacional d'ERC li donava suport si obtenia el suport de les seves alcaldies. Bombardó ha afirmat que «és un gran orgull, més per ser una dona; és el principi d'un canvi».