L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha anunciat que atorgarà el premi Amic del Formatge al formatger local Salvador Maura, al qual considera com l'ideòleg de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu que se celebren en el marc de la Fira de Sant Ermengol.

Des del consistori han remarcat que el premi s'atorga cada any a una persona que contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. En aquest sentit, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu celebrarà aquest any el 25è aniversari, després que Salvador Maura n'organitzés la primera edició l'any 1995 i en fos el màxim responsable fins a l'any 2004. El premi s'entregarà en el marc de la Fira de Sant Ermengol, en el transcurs d'un acte que es farà a l'Aula de Tast el divendres 18 d'octubre.

Salvador Maura, que anteriorment treballava com a tècnic en desenvolupament rural a l'oficina del DARP a la Seu, va tenir la idea d'organitzar una fira dedicada als formatges que s'elaboren artesanalment a banda i banda del Pirineu. Ho va fer després de participar en cursos sobre la implantació de les noves polítiques agràries comunitàries. Maura ha explicat que «l'objectiu d'organitzar aquesta fira i el seu concurs dins la Fira de Sant Ermengol era dignificar la producció pròpia i donar visibilitat als petits productors». Des de l'any 2001, Maura elabora els seus formatges a la formatgeria de Mas d'Eroles.