L'objectiu estratègic de l'Hospital de Cerdanya d'especialitzar-se en medicina esportiva es va traduir durant l'any 2018 en un augment del 69% de proves i visites d'aquest àmbit. L'especialització en aquest tipus d'atenció mèdica és un dels gran reptes de l'hospital perquè aprofita les condicions d'entorn natural i de personal mèdic de què disposa el centre de manera específica.

Segons consta en la memòria d'activitat de l'any 2018 que ha aprovat el consell d'administració del centre mèdic, durant l'any passat els seus professionals van atendre 481 pacients esportistes, dels quals 129 van ser futbolistes; 55 ciclistes; 46 patinadors sobre rodes; 43 esquiadors de munta-nya; 34 snowboarders; 34 practicants d'hoquei sobre gel; 28 alpinistes; 26 patinadors sobre gel; 25 esquiadors de modalitat nòrdica; 20 practicants de bàsquet; 20 de canoa i 21 d'altres esports minoritaris. Destaquen en aquesta estadística, els futbolistes, que van representar el 27% de les visites mèdiques, per bé que el centre posa especial èmfasi en els esports minoritaris relacionats amb la muntanya que fan de l'Hospital de Cerdanya un centre de referència. Així, sumats a aquests tipus d'esports, la memòria evidencia un total de 265 pacients, la qual cosa suposa el 55% del total. Van ser els 55 esportistes que aprofiten les carreteres d'alçada de la vall per fer ciclisme; els 43 d'esquí de muntanya; els 34 d'hoquei gel; els 34 que fan snow; els 28 alpinistes; els 26 de patinatge sobre gel; els 25 d'esquí de fons i els 20 de canoa.

Pel que fa a la tipologia de proves que es van fer als 481 esportistes, pràcticament la meitat van ser exàmens bàsics. Se'ls van fer a 252 esportistes, és a dir el 48%, mentre que també es van fer 43 ecocardiogrames, és a dir el 8% de les proves; 49 revisions amb prova d'esforç submàxima, és a dir el 10%; 28 proves d'esforç bàsiques, és a dir el 5%; 148 proves d'esforç màxima amb intercanvi de gasos, és a dir el 28%; i quatre consultes, és a dir l'1%.

Destí d'esportistes d'elit

Més enllà del servei als esportistes que viuen o passen temporades de preparació a la Cerdanya i el Pirineu, l'hospital transfronterer també ha posat l'accent en la prestació d'atenció mèdica a esportistes d'elit. Així, durant l'any passat, el centre va fer el seguiment a 89 esportistes d'elit a través de convenis amb el programa d'Alt Rendiment (ARC) i les federacions.