Llo ha estrenat aquesta setmana la primera planta termosolar de l'Estat francès, un equipament industrial que transforma l'energia solar, primer, en vapor i, posteriorment, en electricitat. La construcció de la planta, que ocupa 36 hectàrees, respon a la necessitat de l'Estat de generar energies renovables però, paradoxalment, ha despertat recels entre els cerdans pel gran impacte visual que suposa. Els 95.200 miralls que recullen els rajos de sol des de l'altiplà més oriental de la vall, que ocupen una superfície equivalent a 50 camps de futbol, provoquen un reflex visible fins a Isòvol.

La planta termosolar, que rep el nom d'ELLO, s'ha inaugurat aquesta setmana després de dos anys de construcció. En la creació de l'equipament hi han pres part el conglomerat d'empreses franceses CNIM Groupe amb el suport de l'Estat francès, que és qui va fer l'encàrrec als responsables del projecte de trobar un entorn adient. L'altitud d'aquest punt de la Cerdanya, a 1.600 metres, i el seu alt nivell d'irradiació solar van portar els enginyers fins a Llo. El projecte ha suposat una inversió de 65 milions d'euros.

Segons han explicat els responsables de CNIM Groupe, es tracta de la primera central termodinàmica amb emmagatzematge d'energia del món, ja que l'energia solar que capten els miralls, que giren seguint la trajectòria del sol, permet fer un vapor que es diposita, a través d'una xarxa de 12 quilòmetres de tubs receptors, en nou contenidors amb una capacitat de 120 metres cúbics. El vapor és enviat a una turbina que, alhora, s'encarrega de generar l'energia elèctrica. Els tècnics de la planta han estimat que la seva producció anual serà de 20.200 MWh, que correspon al consum mitjà d'una ciutat de 6.000 habitatges i uns 13.000 habitants. El fet de poder emmagatzemar el vapor permet a la planta termosolar continuar generant energia elèctrica durant la nit, ja que la capacitat d'emmagatzematge és equivalent a quatre hores de producció.

Territori especialitzat

A la planta, en la construcció de la qual també han participat empreses del costat sud de la frontera, hi treballen constantment dos tècnics que en supervisen el funcionament automàtic de manera permanent. Igualment, ha creat vuit de llocs de treball.

La planta termosolar, que s'ha construït en uns terrenys municipals de Llo, se sumen a d'altres instal·lacions generadores d'energia solar, com el Forn Solar de Montlluís construït el 1949, el Forn Solar d'Odelló, construït el 1969, o la central de Targassona.