Potser perquè la necessitat activa l'enginy i la comunicació o potser perquè els aficionats a la radiocomunicació necessitaven veure's les cares i compartir experiències presencials. El cas és que després de dècades d'afició, el Berguedà ha vist néixer l'associació que aplega els aficionats.

La gràcia per a un radioaficionat és contactar amb algú que és a l'altra punta del món a través d'una tecnologia bàsica?

Per a mi sí. Per a mi és la connexió per ràdio real.

Com viuen els radioaficionats el boom de les noves tecnologies de la informació?

Ho acceptem perquè una mica també ens aprofitem de tot això. Es tracta de saber aprofitar les noves tecnologies. Molta gent es pensa que Internet i WhatsApp ens han pres clientela, però no és veritat. Jo crec que els que han plegat ho han fet perquè no eren radioaficionats reals a qui els agradava parlar amb altres.

Vol dir que la gràcia principal no és tant connectar amb algú, que també, sinó parlar-hi?

Exacte, poder-se comunicar amb ell. Passar-te les dades, parlar de quines antenes utilitza i coses així. Els contactes, però, són molt impersonals per la dificultat de la connexió. El més important és passar els controls i fer el contacte. De vegades hi ha cua per contactar amb algú.

Aleshores, la il·lusió per contactar amb algú que és al Japó hi és igualment, encara que avui es pugui fer de manera constant per Internet?

Internet no ha tret emoció als contactes, al contrari. En aquests casos Internet, a més, ens ajuda perquè h ha una pàgina que es diu clúster que ens diu on hi ha els emissors per poder contactar amb ells. Ens fa de xivato. De manera que hi ha una mena de cooperació.

El que utilitza Internet fa trampa?

Bé, d'entrada crec que el sistema analògic està guanyant el digital perquè és més simple. El que ho fa digitalment no fa trampa, però, per a mi, perd la gràcia. Per a mi i, pel que veig, per a la majoria també, perquè la tecnologia digital no és ràdio. Però també utilitzem les aplicacions informàtiques.

A partir d'això, tenen l'esperança que Internet acabi portant gent a la radioafició?

Al final tot és comunicar-se, i l'objectiu de la radioafició és també establir un contacte per comunicar-se. En aquest sentit aprofito per dir que si hi ha algú que està interessat a contactar amb nosaltres que ho faci a través del correu electrònic, rcbaells@gmail.com. Estem oberts i encantadíssims d'explicar-li els passos que cal fer.