Puigcerdà ha perdut un dels seus referents en l'àmbit de la Cultura. Aquest diumenge ha mort a l'edat de 92 anys l'històric llibreter Josep Viladesau, responsable d'un establiment obert a la capital cerdana des de fa 91 anys amb la difusió de la cultura local com a especialitat.

La mort de Viladesau ha commocionat el món cultural de la vila i la comarca per la implicació que tenia el llibreter en aquest àmbit. Amb l'evolució del món del llibre i el consum cultural digital dels últims anys, la llibreria Viladesau, que ara regenten les seves filles, ha quedat com un reducte on trobar les referències bibliogràfiques cerdanes. Des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament han lamentat la pèrdua del llibreter, estimat també pel seu caràcter generós sempre a punt per ajudar a trobar la ressenya buscada, i l'han assenyalat com un dels personatges clau en la cultura local de l'últim segle al costat de noms com els també traspassats Sebastià Bosom o Oriol Mercadal. Viladesau va ser distingit amb el guardó Roser de Puigcerdà de la Setmana Cultural per la seva contribució a la difusió cultural local. El llibreter va formar part de jurats de premis literaris i era col·laborador de la Biblioteca Comtat de Cerdanya.

L'escriptor cerdà Manel Figuera també ha sentit molt la pèrdua de Viladesau i n'ha destacat el seu rol «d'amic, primer, i també de referència» en l'intel·lectualisme de Puigcerdà, «una persona amb qui sempre podies parlar i en un moment arreglar la Cerdanya». El funeral se celebrarà aquest dimarts a les onze a Sant Domènec.