La Seu d'Urgell estrenarà en aquestes festes de Nadal l'espectacle «popular i participatiu» El Rescat dels Minairons, segons ha anunciat el mateix consistori. La proposta es tracta d'una obra de teatre original que s'emmiralla en les tradicionals Pastorets, però amb una història nadalenca que té els minairons com a protagonistes i l'Ot, la Urgell i el Peirot com a personatges principals, de manera que el resultat que se'n deriva és una obra de caire local.

El Rescat dels Minairons és un projecte de Pirineus Creatius que ha tirat endavant amb el suport de l'Ajuntament. En aquest sentit, l'alcalde, Jordi Fàbrega, ha remarcat que «d'ara endavant la Seu d'Urgell tindrà el seu propi espectacle de Nadal».

Segons l'Ajuntament, l'obra parteix d'elements de l'imaginari popular i tradicional com ara els minairons, el Peirot o el tió, amb els quals es va originar un primer relat amb el conte El tió de la Freita, d'Albert Galindo. Aquesta història de màgia, de la qual infants i minairons són els protagonistes, ha anat arrelant entre les joves famílies urgellenques des que es va estrenar, fa quinze anys.

Posteriorment, la narració va donar origen a unes cançons que van servir per a un projecte social que va concretar-se en una cantata infantil, a càrrec de Pilar Planavila i Ivan Caro: La cantata dels minairons. L'obra es representarà a la sala del col·legi La Salle els dies 21 i 28 de desembre a les 7 de la tarda, el 29 a les 6, i el 4 de gener a les 7 de la tarda.