La secció local d'ERC de Puigcerdà ha sol·licitat a l'equip de govern que crei una ordenança municipal que reguli l'activitat dels Fanalets de Nadal, en la qual els petits artefactes s'enlairen, perquè, segons ha denunciat, setmanes i mesos després de les festes encara se'n troben d'escampats pels prats del terme.

Segons ha denunciat la formació republicana, «les restes dels fanalets tenen un especial impacte visual als camps de l'entorn de Puigcerdà, que durant mesos donen una imatge de deixadesa, però també crea molèsties ja que molts d'aquests camps són de pastures i ningú es fa càrrec de la neteja». Els portaveus del partit han remarcat que «des d'Esquerra Puigcerdà, i conjuntament amb el Jovent Republicà, hem advertit del perill en diverses vegades al consistori puigcerdanenc però el silenci ha estat l'única resposta que hem obtingut fins ara... instem l'equip de govern que reguli aquesta activitat, que estableixi una brigada de recollida de fanals i substitueixi aquestes activitats per d'altres beneficioses pel medi ambient com pot ser canelobres reutilitzables».

Risc d'incendi segons els Rurals

Des de la formació republicana han aportat també l'argument que un informe del cos d'Agents Rurals evidencia el risc d'incendi que comporta l'activitat dels fanalets: «segons agents rurals, aquesta activitat comporta un alt risc d'incendi, sent aquest globus un punt d'ignició involuntari sense.

control. D'altra banda, quan s'apaga la flama, tot i ser 'degradable en sis mesos', es converteix en material contaminant pel nostre

entorn natural». El partit ha traslladat les seves demandes al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a fi efecte que també es posicioni davant la celebració de l'acte d'enlairament de fanalets.