La Cerdanya tindrà en els pròxims anys línies de transport públic que creuaran la frontera estatal entre Puigcerdà i la Guingueta d'Ix. El Govern, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i la regió francesa d'Occitània-Pirineus-Mediterrani han arribat a un acord per impulsar un projecte que elimini l'efecte frontera en el transport públic per carretera. Una de les noves rutes ha de permetre enllaçar l'Alta Cerdanya amb l'hospital transfronterer.

La iniciativa, anomenada Inter-reg Poctefa ConnECT, s'implementarà en els pròxims quatre anys i tindrà un pressupost d'1,7 milions d'euros, dels quals un 65% serà a càrrec de fons europeus. Les principals actuacions del projecte seran implementar noves rutes transfrontereres que afavoreixin la interconnexió, així com l'harmonització tarifària i la millora de les plataformes tecnològiques d'informació de servei. Algunes de les accions previstes en el projecte seran la millora de l'accessibilitat a municipis veïns obviant la frontera, la prolongació de línies de bus ja existents, la integració tarifària i la millora de l'accessibilitat a l'hospital.

Estudi sobre les necessitats

La iniciativa també inclou la incorporació de les rutes transfrontereres en les plataformes tecnològiques de planificació de rutes de transport existents a banda i banda dels Pirineus. Així, s'implantarà en el cercador de rutes Mou-te, en el cas de la Baixa Cerdanya, i en la plataforma liO, en el cas de l'Alta Cerdanya. Igualment, el projecte inclourà la realització d'un estudi de mobilitat de treballadors i estudiants, per tal d'analitzar els patrons d'aquests col·lectius i adequar l'oferta de serveis.