S'inicia el projecte europeu LoupO, un pla integrat i estandarditzat per a la monitorització i el seguiment de les poblacions d'os i llop per tal de protegir i millorar la biodiversitat als Pirineus francoespanyols i al Principat d'An-dorra. El projecte estarà coordinat per la UAB i compta amb un pressupost total d'1.250.109 euros. El seu objectiu principal és desenvolupar un pla transfronterer per al monitoratge i seguiment, especialment genètic, de les poblacions d'os i de llop. Les dues espècies mostren distribucions transfrontereres: l'os amb una població reproductora al Pirineu Central (Alta Garona, Arieja, Val d'Aran i Pallars) i el llop amb la presència d'alguns mascles erràtics establerts al Prepirineu i Pirineu Oriental.

Es desenvoluparà els pròxims dos anys, fins a la primavera del 2022, i estarà coordinat per la investigadora del departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona, la doctora Natàlia Sastre, especialista en fauna salvatge del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la UAB. Sastre ha explicat que «el projecte LoupO pretén que tres països col·laborin per fer el seguiment d'aquests dos animals salvatges que no entenen de fronteres» i d'aquesta manera «es coneixeran millor les poblacions i el seu estat genètic».

El projecte està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El programa preveu unificar les metodologies per fer el seguiment sobre el terreny i genètic.