L'Ajuntament de Fontanals ha aprovat la renovació de la xarxa d'il·luminació de tots els pobles que formen el terme municipal per adaptar-la a la normativa ambiental de contaminació lumínica i estalvi energètic. El projecte, pel qual ja s'han renovant els fanals en alguns pobles del municipi, ha de permetre renovar la il·luminació d'una àrea de quasi 29 km2 , una de les zones més extenses de carrers de segona residència de la comarca, la majoria dels quals tenen vida, bàsicament, els caps de setmana.

L'Ajuntament té previst executar el projecte aquest mes de març amb la renovació de la xarxa pública d'il·luminació de pobles com Urtx, el Vilar d'Urtx, Queixans i les Pereres. La voluntat del consistori és, d'aquesta manera, acabar tenint tots els pobles, sumant-hi Estoll, Escadarcs i Soriguerola i les seves àrees residencials, amb fanals nous en aquest mandat.

L'Ajuntament ha disse-nyat una fórmula de finançament de dues vies, que inclou una inversió inicial de 110.000 euros i futures aportacions sorgides de l'estalvi que generarà la nova il·luminació per arribar als més de 200.000 euros que costa el conjunt del projecte.

El consistori ha previst un termini de quatre anys per acabar de pagar l'actuació. L'alcalde de Fontanals, Ramon Chia, ha explicat que els nous fanals seran tots amb bombetes tipus led per reduir el cost de consum energètic i, alhora, reduir la contaminació lumínica. L'Ajuntament té un ajut dels fons europeus Feder.