La Cerdanya s'ha llevat aquest matí estrenant una Fase 1 del desconfinament d'ús pràcticament intern. Els avantatges que suposa per a l'economia la major permissivitat econòmica d'aquesta fase no servirà per fer calaix a bars, restaurants o hotels perquè els seus principals clients són lluny de la comarca. Els únics establiments que han aixecat avui la persiana són els que tenen una terrassa prou generosa com per argumentar la feina d'una o dues persones.

L'economia en la Fase 1 a la Cerdanya s'ha evidenciat en un equilibri impossible perquè requereix de molts factors: tenir una terrassa gran, clients locals, propietaris que puguin treballar sense gaire marge de benefici i que faci bon temps. Pràcticament impossible, segons han remarcat representants del sector.

A les vuit del matí en Josep Tubau ha obert l'històric bar Snack de Bellver, conegut per tenir una de les terrasses més grans de la comarca, amb uns 900 metres quadrats. Amb el menjador tancat, l'Snack oferirà a partir d'aquest dilluns esmorzars i dinars. Sopars no perquè els vespres encara són freds i la plantilla no està al complet. Tubau ha argumentat que «fins ara la cosa no s'ha presentant gens be, i pel que fa al futur, a l'agost si tan sols haig de poder fer el 50% serà molt poca cosa, de manera que de moment m'hauré d'anar refiant de la gent d'aquí; fins que no obrin el túnel no farem res». La nova fase sí ha servit per permetre els grups d'amics i coneguts retrobar-se a les terrasses Uns dels primers clients eren l'Andrea Garrido, l'Albert Gosa i en Roc Codina, els quals esmorzaven en una taula amb la normalitat d'abans de la pandèmia. Els tres amics han apuntat que han volgut aprofitar de seguida la nova permissivitat per reunir-se i recuperar les sensacions d'estar junts prenent qualsevol cosa. Després, han coincidit que «després tornarem cap a casa perquè ens hem quedat sense feina...».

L'equilibri econòmic en aquesta fase 1 no és factible per a tothom. Així ho remarca la Pepita Pujol del restaurant la Solana de Bolvir, un altre dels establiments amb terrassa clàssica per aturar-se a menjar a peu de la N-260. De moment la Solana no obrirà aquesta setmana: «amb el temps que farà i sense poder encara treure treballadors de l'ERTO, ho veig molt difícil; tenim moltes despeses entre el lloguer i el personal i, per tant, veig precipitat obrir». A la terrassa de la Solana hi podria encabir unes 30 persones en un dia soleiat, però aleshores tindria la dificultat d'haver de cuinar, estar a la barra i servir sola anant amunt i avall, una situació que no veig possible. A partir de la setmana que ve, segons com ho vegi m'ho plantejaré...».

Al centre de Puigcerdà alguns establiments amb terrassa han decidit obrir perquè compten amb una clientela habitual local i el propietari ha preferit obrir per anar escalfant el negoci. És el cas d'El Cafè de la Plaça, un dels més populars de la plaça dels Herois. El seu responsable, Francisco Gonzàlez Halcón, netejava i desinfectava taules a les vuit del matí amb l'esperança que aquest dilluns sigui el principi del retorn a la normalitat. Halcon ha explicat que «he obert perquè ja feia dies que en tenia ganes i la gent de Puigcerdà també. Fins ara avia fet menjar per emportar, però avui és el primer dia que obrim als clients, i no sabem si serà rentable. Segons com vagi decidirem què fem. De moment la gent va venint. Oferim esmorzars, entrepans i algun plat combinat i tapes tot el dia». El Cafè de la plaça ha obert amb el propietari i la seva parella com a treballadors, quan generalment té dos empleats més. A quarts de nou els clients més habituals no han deixat passar l'oportunitat per reprendre els seus costums. Halcon espera que «en els pròxims dies tot vagi molt millor».

A l'altre costat de la plaça, el bar Nord-est redistribuïa les taules per complir la nova normativa. La seva responsable, Marta Garcia, ha explicat que «reobro el negoci amb ganes de començar una viure una mica aquesta normalitat relativa, per tenir com a mínim la sensació de treballar una mica i donar vida al poble». El Nord-est ofereix una terrassa reduïda i menjars per emportar. A les taules de la plaça s'hi pot menjar amb una carta també reduïda durant el dia. Els caps de setmana s'aventurarà a obrir per sopar, si fa prou bo: «ara estarem encara més lligats al temps», ha remarcat.