La Cerdanya, i la resta del bisbat d'Urgell, ha fet aquest cap de setmana una passa més vers la nova normalitat amb la represa de les misses dominicals. Les celebracions religioses, permeses en la fase u, són ara uns ritus encara més solemnes a causa de la distància social i la prudència en el contacte que ha imposat la lluita contra la pandèmia.

Una de les parròquies que ha reprès les misses és la de Sant Jaume de Bellver de Cerdanya. Dissabte a la tarda, la catedral romànica de Santa Maria de Talló va reobrir la portalada amb la nova normalitat que, com a la realitat urbana, és també distant i desinfectada. A l'entrada del temple, uns pots de sabó desinfectant i un full de normes establia les noves mesures per seguir la missa.

Una desena de feligresos, amb mascaretes, va seguir la celebració repartits estratègicament pels llargs bancs de fusta. Per orientar la posició que havia d'ocupar cadascú, la parròquia havia col·locat tres creus amb cinta adhesiva als bancs limitant-ne així l'ocupació. L'ambient exterior de l'església, amb el so dels falciots que ja han arribat al Pirineu, es mesclaven amb les paraules del capellà perquè una altra de les mesures higièniques imposades és la de mantenir les portes ben obertes per anar regenerant l'aire. A l'hora de la pau, prohibit donar-se les mans i en el moment de combregar, capellà amb mascareta i hòstia sagrada a la ma.

En aquesta fase u del desconfinament, han obert les esglésies dels Arxiprestats de Val d'Aran: Vielha, Arties, Salardú, Bossost, Les, Es Bordes; del Pallars Jussà, a Tremp, Isona, Pobla; del Pallars Sobirà, Sort, Esterri, Espot, València d'Àneu, Escaló; de l'Alt Urgell, a La Seu d'Urgell, Organyà, Oliana, Coll de Nargó; de la Cerdanya, a Puigcerdà, Llívia, Alp, Bolvir i Bellver de Cerdanya.

La fe, també per Youtube

A fi efecte de facilitar el seguiment de les celebracions religioses als fidels de la diòcesi que no tenen a prop una parròquia de les que ha reprès les misses, el Bisbat d'Urgell també ha activat un servei de retransmissió a través del seu canal de Youtube.

Així, per exemple, aquest diumenge ha penjat al portal la missa del Diumenge VI de Pasqua, la qual ha estat celebrada i presidida pel bisbe Joan-Enric Vives. Un dia després de la seva emissió, el vídeo ja acumula 229 visualitzacions.