"Tenir més disponibilitat per atendre clients és una altra cosa. Ara sí, ja és com tornar a començar". Així vivia aquest dilluns al matí la represa de l'activitat Ricard Carcasona, a la cuina del restaurant Carmen, al centre de Puigcerdà. Des de bon matí ha obert l'establiment per començar a preparar tapes i menús que els clients podran tornar a egustar no tan sols a la terrassa sinó que també a local interior. És el principal canvi en el sector de la restauració amb l'aplicació de la Fase2. L'Alt Urgell i la Cerdanya, com la resta de comarques de l'Alt Pirineu i Aran, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona es troben des d'aquest dilluns en una etapa de desconfinament més avançada que no pas la Catalunya central i la resta del país.

Carcasona fregia mandonguilles de bon matí amb l'esperança que aquesta tornada a la feina sigui ja la definitiva per encarar la nova normalitat. El responsable d'aquest popular establiment de la plaça Santa Maria, a peu del campanar, explicava que ha hagut d'adequar l'espai interior per garantir la seguretat sanitària dels seus clients, de manera que els comensals tan sols podran seure ocupant el 40% de l'aforament habitual i en cap cas a la barra. A l'exterior, la terrassa, una de les més sol·licitades de Puigcerdà, bullia d'ambient a mig matí en un entorn general d'animació tenint en compte que els dilluns són festius a la capital cerdana.

A la plaça de Barcelona, en un altre dels establiments emblemàtics de Puigcerdà, la Xocolateria Pirineus ha obert també aquest dilluns el menjador. La treballadora, Sílvia Guzman ha obert a les 8 del matí amb la incògnita de què passaria. La sala ha reduït a la meitat el número de taules. L'empresa ha rebaixat la plantilla de cinc a dos treballadors. A primera hora ha rebut pocs clients, però a partir de les 10 del matí la xocolateria ha començat a tenir l'aspecte d'abans el confinament. Sílvia Guzman explicava que "esperem que el juliol i l'agost es recuperi del tot l'ambient", i afegia que "de moment això ja és tota una altra cosa". "Fins ara tan sols hem servit menjar a la porta de la xocolateria, però avui ja podem reprendre el contacte amb els clients. Tenim l'esperança que tot millorarà a partir d'avui, en què comencem una nova etapa", sentenciava. En tres taules es podia veure l'habitual estampa d'amics i famílies esmorzant a base de xocolata i brioixeria.

La seva responsable Larisa Cané es mostrava emocionada amb aquest retorn lent a la normalitat: "és un nova etapa. Serà molt difícil, però tenim molta esperança; serà complicat perquè serà com tornar a començar", manifestava. "Després de gairebé 20 anys treballant ens ha tocat viure aquest moment, però tenim molta fe en el retorn. Segurament farem menys negoci a l'inici, però esperem anar-nos recuperarnt. I estem contents perquè ja podem tornar a acollir els clients", sentencia.