La Policia Nacional va denegar l'entrada a Catalunya des de França per Puigcerdà a 3.508 vehicles durant els tres mesos que va durar l'estat d'alarma. És el resultat dels controls policials permanents que es van implantar durant el confinament, i que, alhora, van suposar un notable increment de persones que va intentar circular pel pas fronterer de Llívia i la Guingueta d'Ix (Puigcerdà), on es van arribar a controlar 161.225 persones i 131.669 vehicles, dels quals es va impedir el pas cap a Catalunya de més 3.500.

Feia molts anys que no es veien imatges com la dels controls policials fronterers que ha comportat la pandèmia de la covid-19, i que durant els tres mesos d'estat d'alarma i de tancament de fronteres va obligar el cos de Policia Nacional a posar tots els seus agents disponibles al carrer durant les 24 hores del dia. Hi va haver controls a la duana del Pertús i a l'autopista AP-7 a l'altura de la Jonquera, però també n'hi havia de permanents a Puigcerdà, Camprodon i Portbou. L'objectiu era evitar que pogués entrar algú a Espanya, i tan sols es va permetre l'accés principalment a transportistes de productes essencials, estrangers amb permís de residència, i també a treballadors transfronterers.

Aquests darrers van suposar bona part del moviment que hi va haver durant aquells mesos al punt fronterer de Llívia i la Guingueta d'Ix, tant pel que fa a treballadors com a persones usuàries que anaven a l'hospital transfronterer situat a Puigcerdà. Aquestes persones podien passar d'una banda a l'altra sense cap mena de problema, però els agents es van trobar amb altres situacions en què sí que es va haver d'impedir el pas. Es tracta bàsicament de persones que viuen a França i tenen el costum d'anar a comprar a Catalunya. Els policies es trobaven que aquesta gent volia accedir a Espanya en ple confinament i no se'ls permetia fer-ho, i d'aquí ve que es denegués l'entrada a més de 3.500 vehicles.

En el conjunt de Catalunya, els agents del CNP van controlar l'entrada de més de 590.000 persones i de 520.537 vehicles en els quatre punts fronterers. Fonts del CNP asseguren que les xifres són molt baixes, tant pel que fa al nombre de persones controlades com les que van voler accedir a Espanya tot i estar prohibit. És el que la mateixa policia esperava, però a mesura que van passar els dies i França va avançar el desconfinament, això es va traduir en més gent intentant passar la frontera.

Sospites al coll d'Ares

Igual com va passar a Puigcerdà, un dels punts més tranquils és el de coll d'Ares, al Ripollès, però aquí, durant l'estat d'alarma, els agents destinats a Camprodon hi van notar molt més moviment de l'habitual. Van controlar l'entrada de 439 persones i de 253 vehicles, i també van denegar l'entrada de 156 persones. Si bé les xifres poden semblar baixes, fonts policials, en canvi, asseguren que són destacables.

Tot i que no és una ruta habitual dels traficants de droga, pel confinament els agents van detectar que hi havia francesos que entraven per aquesta zona a Espanya per comprar droga (marihuana i haixix) a l'Empordà. A Portbou també hi havia controls, no sols a l'estació sinó també al coll de Belitres. Aquí van detenir dues persones amb reclamacions judicials. En total van controlar l'entrada de 4.355 persones i la van denegar a 207.

On la situació va ser més «estranya» durant el blindatge fronterer va ser a la Jonquera, una àrea habituada al pas de milers de vehicles i amb una activitat policial molt alta. Durant l'estat d'alarma, el CNP va fer 114 detencions, va negar l'entrada a 23.842 persones i va controlar 385.067 vehicles i 424.000 persones. Aquí l'estat d'alarma va ser molt tranquil, menys al maig, amb llargues cues de francesos per anar fins al Pertús.