La Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que s'emmarca dins el certamen mil·lenari de Sant Ermengol, disposarà d'un nou canal virtual per reivindicar aquest producte durant tot l'any i incrementar la seva visibilitat i notorietat a escala internacional. La seva posada en marxa coincidirà amb la celebració de la 26a edició del saló, el 17 i 18 d'octubre, amb la voluntat de convertir la crisi sanitària actual en una «oportunitat» per innovar, tot combinant el format telemàtic amb el presencial.

L'organització està preparant per a aquelles dates una mostra de formatges artesans de l'Alt Pirineu i Aran i d'altres productes de proximitat, la qual es durà a terme en un espai a l'aire lliure de la Seu d'Urgell si la situació de la covid-19 ho permet. La Fira de Sant Ermengol atreia cada any entre 50.000 i 60.000 visitants a la Seu d'Urgell. L'alcalde de la ciutat, Jordi Fàbrega, va dir en la presentació de la fira que es va fer dimecres que amb la creació d'aquesta nova modalitat de fira es pretén potenciar i ampliar la mirada global del certamen, per aconseguir que «la Seu no només sigui la capital del formatge durant el mes d'octubre» sinó que l'ostenti durant tot l'any. A més, el batlle va voler deixar clar que tot i que aquest canvi es produeix en un context marcat per la crisi sanitària del coronavirus, aquest «ha vingut per quedar-se».

Per la seva banda, el vicealcalde de la capital alt-urgellenca, Francesc Viaplana, també va apuntar durant la presentació que l'aposta per les noves tecnologies fa possible la internacionalització i «esponjar» la durada de la fira a tot l'any. A més, va explicar que l'emergència sanitària ha obligat a suspendre enguany la part del certamen que correspon a les parades de venda ambulant que ocupaven diversos carrers de la ciutat, però va voler deixar clar que no volen «renunciar» a organitzar una petita mostra de formatge i de productes de proximitat a l'aire lliure.

La tinent d'alcalde de l'àrea de Promoció de la ciutat, Mireia Font, va exposar que el canal virtual de la Fira de Formatges Artesans a YouTube s'estrenarà amb cinc càpsules de vídeo de tastos guiats de formatges del Pirineu, a més d'autor, de cabra de l'Alt Urgell i la Cerdanya, de vaca de l'Alt Pirineu i d'ovella de pastor del Pirineu català. L'estrena del canal virtual tindrà lloc el dia 18 d'octubre, coincidint amb la data de celebració de la Fira de Sant Ermengol, quan es podran visualitzar des de l'aula de tast online 5 vídeos. A més dels tastos guiats al canal també hi haurà audiovisuals sobre la cuina i l'elaboració del formatge. La idea és que en les publicacions hi acabin participant els formatgers que s'havien inscrit al certamen d'enguany.