20 de setembre de 2020
20.09.2020
Regió7

El risc de rebrot continua disparat a la Cerdanya: amb 1.621 té la dada més alta de Catalunya

Una experta de la UPC diu que els cribratges fets els darrers dies poden haver ajudat a fer pujar aquest indicador · Clara Prats també alerta que la Catalunya Central i Girona són les zones que més preocupen actualment

20.09.2020 | 11:19
Un home se sotmet a una prova PCR en un dels cribratges fets a Puigcerdà

El risc de rebrot continua a l'alça a la Cerdanya i, amb una taxa de 1.621,79, la comarca es manté un dia més com la regió de Catalunya amb aquest índex més elevat. Cal recordar que a partir que es considera que una zona entra en zona de risc de rebrot alt a partir dels 100 punts. La dada global de Catalunya és actualment de 162,29.

Les dades actualitzades aquest diumenge pel Departament de Salut confirmen la tendència alcista. La comarca va començar la setmana amb una taxa entorn el 900 punts, divendres va pujar als 1.156,50 i avui ha assolit els 1.61,79. Aquesta xifra està basada en els nous casos de covid-19 detectats a la Cerdanya entre el 10 i el 16 de setembre, 99 en total, mentre que els set dies anteriors havien estat 66. En aquest període es van fer 854 proves PCR i un 12,60 per cent d'elles va donar positiu.

Segons ha explicat Clara Prats, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, a l'emissora RAC1, en zones poc poblades, com és el cas de la Cerdanya, "l'índex de rebrot es dispara amb pocs casos". Tot i així, cal prestar-hi atenció ja que, a parer seu, aquesta dada "ens avisa, i ens diu que, compte que hi pujada de casos sostinguda en el temps".

A Puigcerdà es van fer cribratges massius els dies 9 i 15 de setembre, ambdues dates dins del període que fa servir Salut per calcular el risc de rebrot vigent. Això, ha explicat Prats, "ha disparat el índexs" i ha afegit que "probablement, la setmana vinent, amb aquests casos en quarantena, l'índex baixarà també de forma ràpida".

Preocupació per la Catalunya Central i Girona


L'experta de la UPC alerta que "les dues regions sanitàries que estan pujant més en risc són la Catalunya Central (que inclou Osona) i Girona". En canvi, "Lleida i la Metropolitana Sud tenen la millor situació ara mateix perquè s'hi ha fet un gran esforç durant moltes setmanes". I conclou: "A Catalunya portem ben bé un mes i mig estancats en el nombre de casos diaris. Les mesures preses permeten que no es dispari, perquè el nivell de circulació del virus és alt".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit