L'Alta Cerdanya manté l'escola d'ensenyament bilingüe amb el català com a llengua vehicular. La nova associació creada aquest estiu a Sallagosa ha aconseguit assegurar de moment la continuïtat de l'escola Jordi Pere Cerdà, que va agafar l'any 2012 el relleu de l'antiga escola Bressola de Càldegues. D'aquesta manera, la comarca manté un projecte que es va iniciar l'any 2001 per tal d'oferir l'ensenyament del català a l'Alta Cerdanya i, alhora, ajudar a mantenir-hi viva la llengua.

La renovada escola Jordi Pere Cerdà ha iniciat el curs amb 26 alumnes i l'expectativa és que en un futur proper aquest nombre creixerà perquè hi ha altres famílies amb nens que hi estan interessades. La vintena d'alumnes era el llindar mínim a partir del qual s'havia de refermar la supervivència del centre, la qual va quedar en perill aquest estiu arran de la suspensió de pagaments de l'anterior associació gestora. La voluntat, però, de la comunitat escolar de Sallagosa i l'Alta Cerda-nya de mantenir actiu el projecte va empènyer un grup de pares a formalitzar una nova associació i obrir una campanya de captació de recursos. En aquesta línia, l'entitat va aconseguir el compromís del departament de la Presidència de la Generalitat de mantenir l'aportació econòmica d'uns 30.000 euros. En paral·lel, els pares van impulsar la venda de productes del centre i van obrir el nou portal escolatransfronterera.cat. La campanya ha tingut fruits i aquest setembre el centre ha obert les portes amb la visió de mantenir el projecte educatiu.

Una de les iniciatives que han sumat en la supervivència de l'escola Jordi Pere Cerdà ha vingut del Celler Mas Romeu, que elabora vins amb denominació d'origen Empordà. Aquest celler ha ofert a l'escola una producció del seu vi Senglar de l'any 2018 etiquetat especialment per a l'escola cerdana a un preu de deu euros.

Mestres pendents de l'atur

La reobertura de l'escola s'ha fet amb pràcticament un nou equip docent. De l'anterior equip de professores, sis estan pendents de poder cobrar l'atur i, de moment, sense informació sobre la seva situació laboral, segons ha explicat Sònia Ferraro, una de les professionals afectades.

Els pròxims dies se celebrarà a Perpinyà una vista amb el responsable de la liquidació de l'anterior associació per tal que es pugui gestionar els pagaments pendents de les docents, així com la seva prestació d'atur. Ferraro ha considerat que tot el procés de renovació s'ha fet oferint poca informació a l'anterior equip. Pel que fa als alumnes, la majoria també són nous. Molts del que eren a l'escola l'any passat han anat a altres centres de la comarca.