Un total d'onze usuaris de la residència sociosanitària de Puigcerdà, que no tenen la covid-19, es troben a l'antic hospital de la capital cerdana per fer la quarantena. El trasllat es va dur a terme aquest dilluns, amb l'objectiu de poder seguir les mesures d'aïllament pertinents i tenint en compte que han d'estar en habitacions individuals. De fet, el brot detectat a l'equipament ha afectat a divuit persones. Mentre, uns 150 treballadors d'aquest centre i un altre de Bellver de Cerdanya en el marc del seguiment quinzenal que es duu a terme a les residències.

Els onze residents del sociosanitari es troben des de dilluns a la segona planta de l'antic hospital de la plaça de Santa Maria de Puigcerdà, que es va habilitar durant la primera onada de la pandèmia i que té una capacitat de 26 llits. Aquesta mesura complementa la sectorització de diverses zones de la residència que s'ha fet per tal de poder aplicar les mesures d'aïllament pertinents.

D'altra banda, uns 150 treballadors de les residències de Puigcerdà i Bellver de Cerdanya es sotmeten aquest dijous a un nou cribratge, dut a terme en el marc del seguiment que es fa cada quinze dies en aquests equipaments. La realització d'aquestes proves es suma a les dutes a terme aquest dimecres a un centenar d'alumnes de diversos centres educatius de Puigcerdà que estaven en aïllament.

L'alcalde i president de la Fundació Hospital de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que els cribratges són una eina efectiva per detectar casos asimptomàtics, "malgrat disparin les estadístiques". A més, ha dit que es contempla la possibilitat de fer-ne més de tipus comunitari, després que en el dut a terme els dies 9 i 15 de setembre a diferents segments de població afloressin 61 positius en les gairebé 1.200 proves fetes.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha confirmat la possibilitat de fer noves campanyes de cribratges, els quals es farien centrats en entorns socials determinats. Aquesta és una possibilitat que està sobre la taula de treball que mantenen activa l'Ajuntament amb el departament de Salut i els serveis territorials de Salut i Vigilància Epidemiològica. En aquest sentit, les noves proves a la població se sumaran a les que es van fer els dies 9 i 15 de setembre i els realitzats dimecres, específicament sobre alumnes de Puigcerdà, o aquest mateix dijous a la Residència Sociosanitària de la capital cerdana i a la de Bellver.

Noves contractacions

En aquest nou espai sociosanitari, amb una vintena de llits, s'hi han traslladat onze residents que han donat negatiu a les proves PCR. El gerent de la Fundació Hospital de Puigcerdà, David Fernàndez, ha explicat que «estan completament asimptomàtics en una zona declarada de quarantena». Els onze avis formaven part d'un grup de convivència pròpia que ara disposaran d'un espai més segur per alliberar-se d'un possible contagi. Alhora, la residència ha guanyat onze llits.

La Fundació ha hagut d'activar noves contractacions per tal de suplir el personal que té en quarantena, que amb una vintena de professionals, suposa el 20% de la plantilla. L'ens va fent nova contractació continuada en personal d'infermeria i auxiliar d'infermeria per fer front als 17 residents que han donat positiu de covid-19. La Fundació està en contacte amb els ajuntaments de la comarca pe oferir allotjament als nou personal que arriba de fora.

David Fernàndez ha explicat que els positius estan sorgint a tota la comarca: «A tots els municipis detectem positius, els PCR que es fan a l'Àrea Bàsica de Salut són de gent que presenten símptomes o contactes; si bé la situació és preocupant, entenem que es pot controlar. La Cerdanya té una dispersió geogràfica i una densitat que en un moment va permetre que no tinguéssim infeccions i que ara ha de permetre, si fem be les coses, tenir una capacitat de recuperació elevada, més que d'altres municipis amb una densitat molt més gran». El gerent de la Fundació ha reclamat, però, «la col·laboració de la gent perquè tenim uns índex de rebrot molt elevats».

Mor un avi amb pluripatologia

La matinada de dijous ha mort un resident d'avançada edat amb pluripatologies que va donar positiu sobre el qual, no obstant això, els responsables mèdics encara no han determinat la causa del decés.