L'objectiu número 1 és garantir la salut dels ciutadans. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, valora la situació actual a la Cerdanya, fa balanç del pont de la Mercè i parla de les previsions de la propera temporada de neu.

Per què s'ha arribat a aquesta situació?

S'hi barregen diferents factors, un dels quals és que hem tingut un estiu molt concorregut i la població de referència ha augmentat de forma significativa. Si a la comarca tenim una població d'uns 18.000 habitants, en el període estival es multiplica d'una forma important. El segon factor és que la gent de la Cerdanya ha sortit de vacances i ha voltat a fora, i també hi ha hagut casos de transmissió importats. A més, ha començat el curs escolar.

A part, a Puigcerdà s'han fet moltes proves.

També s'ha de tenir present que hem fet cribratges massius i quan se'n busca se'n troba. Això ha tingut una conseqüència estadística, i és que en dos dies vam comptabilitzar 61 casos positius de persones asimptomàtiques que sense la prova no les hauríem detectat. Però ja està bé que sigui així, perquè si no aquests casos els hauríem trobat més endavant i augmentats, perquè la cadena de transmissió hauria incrementat el nombre de contagis.

Quin ha estat l'impacte de les mesures en l'economia local?

Hem de tenir en compte que amb aquests indicadors epidemiològics s'han de portar a terme aquestes mesures. La prioritat és la salut, però cal fer una segona consideració, i és que les decisions es prenen a cada indret depenent de les circumstàncies de cada moment. L'objectiu és revertir la tendència, i fins i tot les mesures poden ser positives perquè si revertim la situació ara evitarem aplicar protocols més restrictius i duradors en el futur.

Encara falten més de dos mesos, però com es prepara la temporada de neu?

Tot just comença la tardor, però està clar que hi haurà d'haver una coordinació entre el sector públic i el privat i, suposo, crear una taula on siguin presents comerciants, les pistes, els hotelers... Etcètera. Hem de donar les màximes garanties i, per tant, cal molta col·laboració. Esperem que pugui ser així perquè això voldrà dir que els indicadors són bons. Si no, haurem de prendre mesures amb independència de l'afectació en l'economia.

Hi ha hagut un brot a la residència, amb dos morts, i residents aïllats a l'antic hospital. Es prendrà alguna mesura més?

A la residència ja es fan cribratges entre el personal i els residents de forma recurrent. A més, l'equip de professionals ha fet un esforç ingent per seguir els protocols i trencar les cadenes de transmissió. Malauradament hi ha hagut dues morts de dues persones d'edat avançada dijous i divendres, i ens sap molt greu. Hi ha casos positius, la majoria són asimptomàtics, i hi ha alguns casos greus.