L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha requerit a l'empresa que realitza les obres al túnel del tren de la Molina que aturi els abocaments al torrent de les Pletasses i a instal·lar millores en el sistema de control dels vessaments sota l'avís d'imposar-li una sanció. Per la seva banda, Adif, empresa titular de l'obra, ha argumentat que ja ha instal·lat totes les mesures oportunes i ha negat que contamini el riu.

Portaveus de l'ACA han explicat que aquest ens inspecciona les obres, iniciades per la via d'emergència, des del començament i que «per evitar abocaments inadequats a medi, l'Agència ha requerit a l'empresa que fa les obres que aturi els abocaments fins a no disposar d'un correcte sistema de tractament, consistent en una bona decantació i ajust del pH per evitar alteracions al medi hídric». En aquesta línia, l'ACA hi ha afegit que «en cas que no s'atengui el requeriment, el següent pas, després d'avaluar el possible impacte en el medi, serà iniciar un expedient sancionador».

Per la seva banda, l'empresa Adif ha afirmat que ha instal·lat i encara instal·larà més mesures de seguretat ambiental. Tècnics de l'empresa han assegurat que, contràriament al que va denunciar l'entitat ecologista 'Salvem la Molina', l'aigua del torrent no està contaminada amb residus de ciment, i ha superat els controls que estableix l'Agència Catalana de l'Aigua. Responsables d'Adif han exposat que les obres compten des de l'inici un vigilant ambiental, tal com estableix la normativa i que també des del començament dels treballs, el mes de juny, els treballs han inclòs basses de decantació per no vessar restes solides de l'obra als torrents.

Des de la companyia també han explicat que han realitzat controls de l'aigua els mesos de juliol i agost i que, en les dues ocasions, els anàlisis han evidenciat que l'aigua compleix amb els paràmetres exigits. Igualment, el mes d'agost, l'empresa adjudicatària de l'obra va instal·lar un sistema mesurador del PH de l'aigua que surt del túnel. Des d'Adif també han apuntat que entre el personal també hi ha una «brigada de neteja» que es dedica en exclusiva a controlar possibles abocaments o vessaments. Igualment, «regularment» s'hi realitzen feines de neteja amb aigua a pressió i aspiració de llods. La última neteja es va fer el dia 28 de setembre. Adif va explicar aquestes mesures a l'Ajuntament d'Alp a principis de setembre i des de llavors ja no ha tingut més comunicacions amb l'administració local.

Els tècnics d'Adif han recordat que quan hi ha episodis de pluges, els torrents reben materials que són «aliens» a l'obra i que, doncs, també en poden variar l'aspecte o fins i tot contaminar-los. Els responsables d'Adif han explicat que totes aquestes mesures «es reforçaran» si és necessari en les pròximes setmanes per tal de garantir la preservació del torrent. Els tècnics de la companyia han remarcat que «estem pendents» de les obres.